Οι επενδυτικοί βραχίονες στην αγορά κινητών της Morgan Stanley και της Goldman Sachs είναι μόνον δύο από τα πολλά ξένα επενδυτικά σχήματα που αναζητούν ευκαιρίες στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά. Τώρα. Όχι πριν την πανδημία. Αυτή την περίοδο.

Μάλιστα πηγές που συνομιλούν με τα εντεταλμένα προς τούτο στελέχη των δύο αμερικανικών ομίλων αναφέρουν ότι διερευνώνται περιπτώσεις εξαγοράς ξενοδοχειακών ακινήτων επιχειρήσεων που διαθέτουν παρουσία κυρίως στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς εκτιμούν πως μετά την πανδημία θα υπάρξει έκρηξη των ταξιδιών για city breaks.

Επειδή η ελληνική αγορά θεωρείται κατακερματισμένη αλλά και λειτουργούσα με ένα μοντέλο που τείνει να εγκαταλειφθεί διεθνώς -με βάση το οποίο η διαχείριση των ξενοδοχείων και ιδιοκτησία βρίσκονται στο ίδιο χαρτοφυλάκιο- εκτιμάται πως υπάρχει περιθώριο για τη συγκέντρωση και επίτευξη συνεργείων στον κλάδο της ιδιοκτησίας των ακινήτων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Στην πραγματικότητα όμως λίγες μόνον αξιόλογες ξενοδοχειακές μονάδες / επιχειρήσεις έχουν τα χαρακτηριστικά που θέλουν οι επενδυτές: σχετικά χαμηλό και εξυπηρετούμενο ή έστω ρυθμισμένο δανεισμό και συναλλαγή με θέση στο μετοχικό κεφάλαιο και όχι στο χρέος. «Μιλάμε δηλαδή για 10 – 20 ξενοδοχεία στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη», ξεκαθαρίζουν, «εκ των οποίων λιγότερα από τα μισά έχουν ιδιοκτησία που εμφανίζεται διατεθειμένη να κουβεντιάσει».

Πηγή: moneyreview.gr