Θετικά είναι τα μηνύματα από το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς της Ινδίας με αύξηση άνω του 100% των τουριστών το 2017, βάσει των στοιχείων της Global Destinations, ενός εκ των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών πρακτορείων στην Ινδία, σύμφωνα με τον ιδρυτή και γενικό διευθυντή του, Pranav Kapadia.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ινδός επιχειρηματίας μίλησε για τις προτιμήσεις των Ινδών τουριστών και προέβλεψε περαιτέρω αύξηση της τάξης του 25% την επόμενη πενταετία.

Όπως είπε, η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη αποτελούν τις βασικές προτιμήσεις των Ινδών τουριστών, ενώ γίνονται προσπάθειες να καθιερωθούν και νέοι προορισμοί όπως η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη και η Ρόδος.

Σε ερώτηση για το τι έχει να συμβουλέψει τους Έλληνες ταξιδιωτικούς πράκτορες, ο κ. Kapadia είπε ότι πρέπει να δώσουν έμφαση στις αναδυόμενες αγορές και να αφουγκραστούν καλύτερα την αγορά της Ινδίας, ενώ τόνισε το ενδιαφέρον των Ινδών τουριστών για υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Pranav Kapadia στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

- Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των Ινδών που επισκέπτονται τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια;

Δεν έχω πληροφορίες για το συνολικό αριθμό των Ινδών που έρχονται στην Ελλάδα, αλλά βάσει των στοιχείων της εταιρίας μας, έχει σημειωθεί μία αύξηση μεγαλύτερη του 100% σε σχέση με πέρυσι.
Παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον ιδίως για την Αθήνα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Ωστόσο, τελευταία προσπαθούμε να προωθήσουμε κι άλλους προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Θεσσαλονίκη.

- Τα περισσότερα από αυτά τα ταξίδια είναι επαγγελματικά ή ταξίδια αναψυχής;

Kυρίως αναψυχής. Είναι κόσμος που έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς είναι και τα γαμήλια ταξίδια.

- Συναντούν προβλήματα οι Ινδοί τουρίστες στην Ελλάδα και αν ναι, ποια είναι αυτά;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το φαγητό στα νησιά. Οι Ινδοί μπορεί να δοκιμάσουν νέες γεύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά για το δείπνο τους θέλουν συνήθως ένα ινδικό γεύμα. Και αυτό δεν το βρίσκει κανείς εύκολα στα ελληνικά νησιά. Στην Αθήνα, αυτό δεν είναι πρόβλημα, καθώς υπάρχουν πολλά αξιόλογα ινδικά εστιατόρια.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι η διαθεσιμότητα. Οι Ινδοί κλείνουν τις διακοπές τους την τελευταία στιγμή. Αν θέλουν να πάνε διακοπές τον Μάιο, θα κάνουν την κράτηση τον Απρίλιο. Οπότε αρκετά συχνά δυσκολεύονται με τη διαθεσιμότητα.

- Είναι η βίζα ένα πρόβλημα;

Η ελληνική πρεσβεία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Ωστόσο, η έκδοση της βίζας γίνεται πάντα 2-3 μέρες πριν από το ταξίδια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα με τα τουριστικά γραφεία και τις κρατήσεις.

- Τι θα συμβουλεύατε τους Έλληνες ταξιδιωτικούς πράκτορες;

Nα αφουγκραστούν καλύτερα την αγορά της Ινδίας. Πρέπει να δώσουν έμφαση στις αναδυόμενες αγορές εκτός από τις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής. Επίσης, να εστιάσουν στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι Ινδοί που επισκέπτονται την Ελλάδα έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Δίνουν συνεπώς μεγάλη έμφαση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

- Υπάρχει ενδιαφέρον για τον κλάδο της κρουαζιέρας;
Και ναι, και όχι. Ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι ένα μεγάλο κομμάτι του τουρισμού στην Ινδία. Αλλά συνήθως προτιμούν την Καραϊβική και την Αλάσκα. Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα πολύ δημοφιλής. Οι Ινδοί επιλέγουν μεγάλα πλοία με υπηρεσίες ανάλογες ενός πεντάστερου ξενοδοχείου.

- Ποια θεωρούν οι πελάτες σας ότι είναι τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς;

Πρώτα από όλα είναι ο κόσμος. Οι Έλληνες είναι πολύ φιλικοί και εξυπηρετικοί. Είναι επίσης η ιστορία της χώρας, ο πολιτισμός, η κουζίνα της, η νυχτερινή ζωή. Είναι ένας προορισμός που προσφέρει τα πάντα.

- Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το μέλλον;

Εκτιμούμε ότι οι Ινδοί τουρίστες προς την Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 20-25% την επόμενη πενταετία.