Με ένα νέο πρόγραμμα, αρχικού προϋπολογισμού 425 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ενισχύσει η ελληνική κυβέρνηση τη ρευστότητα των τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία έχουν καταγράψει δυσθεώρητες ζημιές εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.

Με βάση το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα στηριχθούν κατά το πρώτο διάστημα της επαναλειτουργίας τους με ενίσχυση που θα δοθεί με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης από πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 στα πρότυπα του αντίστοιχου νέου προγράμματος που πρόκειται να εφαρμοστεί για την εστίαση.

Η χρηματοδότηση θα είναι μη επιστρεπτέα και θα καλύψει τις δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν οι επιχειρηματίες στην πορεία προς την επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κεφάλαιο κίνησης θα αντιστοιχεί στο 5% του τζίρου του 2019, ενώ το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στα 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Πάντως, απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη στη συγκεκριμένη δράση είναι η μείωση του τζίρου που κατέγραψε κάθε επιχείρηση το 2020 να είναι μεγαλύτερη ή ίση του 30% του αντίστοιχου τζίρου του 2019.

Οι δικαιούχοι

Πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι η ένταξη στο πρόγραμμα όλων των τουριστικών καταλυμάτων, μικρών, μεσαίων και μεγαλύτερων. Στην κατεύθυνση αυτή, με δεδομένο ότι κάποιες μεγάλες βάσει τζίρου ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ενδεχομένως να εξαιρούνται λόγω των κρατικών ενισχύσεων και της επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ, το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει τη στήριξή τους με πόρους από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, με δεδομένο ότι πολλές είναι οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη καλύψει το ποσό που δικαιούνται στο πλαίσιο των δράσεων στήριξής τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού από άλλες κρατικές ενισχύσεις, γεγονός που τις αποκλείει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο προκειμένου να μπορέσουν τελικά τα συγκεκριμένα καταλύματα να είναι επιλέξιμα.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια ένταξης των τουριστικών καταλυμάτων στη συγκεκριμένη δράση, παρ’ ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, αναμένεται να είναι αντίστοιχα με εκείνα που έχουν οριστεί για τις επιχειρήσεις της εστίασης.

  • Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
  • Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  • Συσταθείσες επιχειρήσεις εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
  • Επιχειρήσεις που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
  • Επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Οι απώλειες

Τα ξενοδοχεία της χώρας κατέγραψαν απώλειες ύψους 6,5 δισ. ευρώ το 2020, με τον τζίρο τους να μειώνεται σε ποσοστό 78% σε σχέση με το 2019 και να διαμορφώνεται σε μόλις 1,83 δισ. ευρώ έναντι 8,36 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Μάλιστα, τα ελληνικά ξενοδοχεία κατέγραψαν επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ λόγω ανείσπρακτου τζίρου του 2020 που ανέρχεται στα 278 εκατ. ευρώ αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021.

Σημαντική πτώση του τζίρου τους κατά 80% σε σχέση με το 2019 κατέγραψαν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, πάνω από το 30% των οποίων δεν δύναται πλέον να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και να βάλει λουκέτο.

Πηγή: euro2day.gr