Ο ξενοδοχειακός όμιλος Atlantica Hotel του Κύπριου επιχειρηματία Ν. Νικολαϊδη ήταν ο κερδισμένος στον πλειστηριασμό συγκροτήματος Lakitira στην Κω.

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Με 62,9 εκατ. ευρώ απέκτησε το τετράστερο "Lakitira Resort and Village", το πεντάστερο boutique ξενοδοχείο "Lakitira Suites" και το πέντε αστέρων "Helona Resort", στην περιοχή Καρδάμαινα, συνολικής δυναμικότητας 615 κλινών, που είχαν τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης σε λειτουργία, με ειδικό εκκαθαριστή την Deloitte.

Υπάρχει ωστόσο μια πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος και ένας διπλά …χαμένος.

Ο λόγος για την οικογένεια Ανδριόπουλου ιδιοκτήτρια της «Λακιτίρα Ανώνυμος Εταιρεία - Τουριστικές & Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις» που έχασε το πολυτελέστατο τουριστικό συγκρότημα στην Κω ήδη από το φθινόπωρο – όταν τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης- άλλα επιχείρησε αρκετές φορές να μπλοκάρει τη διαδικασία πλειστηριασμού. Τελευταία φορά, ανεπιτυχώς, μόλις την περασμένη Τετάρτη.

Τελικά το Lakitira πέρασε στην Atlantica, όμως οι τόκοι των δανείων «έτρεχαν» κανονικά όλους αυτούς τους μήνες και από τα 62,9 εκατ. ευρώ η πιστώτρια τράπεζα, η Eurobank θα πάρει τα 47 εκατ. ευρώ.

Από τα υπόλοιπα περίπου 16 εκατ. ευρώ ένα ποσό θα διατεθεί για την αποπληρωμή οφειλών προς το δημόσιο και τους προμηθευτές και κάποιο θα είναι το «κέρδος» της οικογένειας Ανδριόπουλου.

Αυτό το «κέρδος» θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο όμως αν η «Λακιτίρα Ανώνυμος Εταιρεία - Τουριστικές & Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις» δεν είχε βάλει προσκόμματα και η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα, είχαν φορτωθεί με λιγότερους τόκους τα χρέη της και άρα θα είχε εισπράξει κάτι παραπάνω από τα 62,9 εκατ. ευρώ.

Η Atlantica (Νικολαϊδης) διατηρεί στενή συνεργασία με την TUI , διαχειρίζεται πάνω από 20 ξενοδοχεία σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο και ειδικότερα για τo Lakitiria έχει ήδη εξασφαλισμένες υψηλές πληρότητες για την τρέχουσα σεζόν ενώ διασφαλίζονται πλήρως οι 600 θέσεις εργασίας.

Σε ότι αφορά το ύψος του τιμήματος των 62,9 εκατ. ευρώ κρίνεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό και επετεύχθη κυρίως λόγω του data room που είχε ανοίξει η Deloitte, δίνοντας τη δυνατότητα στους υποψήφιους επενδυτές «εξετάσουν» εξονυχιστικά το Lakitira (οικονομικά, πολεοδομικά στοιχεία κλπ.)