Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που διεξάγεται στη Μυτιλήνη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Σύμφωνα με αυτό τον σχεδιασμό, το νοσοκομείο της Μυτιλήνης, της Ρόδου και της Σύρου θα αποτελέσουν ενισχυμένα δευτεροβάθμια νοσοκομεία, τα οποία θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το 80% των περιστατικών. Νοσοκομεία όπως της Κω, της Λέρου, της Καλύμνου, της Χίου θα ενισχυθούν στις βασικές τους ειδικότητες προκειμένου να καλύπτουν ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών. Θα συνεχιστεί η ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας.

«Έχουμε το ωραιότερο αρχιπέλαγος του κόσμου, αλλά δε μπορούμε να έχουμε νευροχειρουργό σε κάθε νησί, και καρδιολόγο σε κάθε βραχονησίδα, αλλά μπορούμε να έχουμε τρία μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία και άλλα επτά ή οκτώ μικρότερα με τις βασικές ειδικότητες, κέντρα υγείας και πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία και ένα πολύ καλό σύστημα μεταφοράς των ασθενών».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στα νησιά χαρακτήρισε «ιστορική τομή», την δημιουργία βάσης διακομιδών στη Σύρο.

«Οι σταθμοί ελικοπτέρων στη Σύρο και τη Ρόδο έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Έχει μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος ανταπόκρισης και ο αριθμός των περιστατικών που αεροδιακομίζονταν από τα νησιά στην Αθήνα. Το 40% των περιστατικών αυτών, έπαιρναν εξιτήριο την επόμενη μέρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν ήταν αναγκαίες. Οι σταθμοί αυτοί θα συνδεθούν με το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και τα άλλα αεροδρόμια του βορείου Αιγαίου, ενώ θα αξιοποιηθούν και τα δυο αεροπλάνα που θα αγορασθούν με τη δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου και θα κοστίζουν πολύ φθηνότερα από τις αεροδιακομιδές που γίνονται σήμερα με τα C130 και κοστίζουν χιλιάδες ευρώ την ώρα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ενώ αναφέρθηκε στις μεγάλες, όπως είπε, αλλαγές που έγιναν στο σύστημα μετά το 2015.

«Η χώρα πέρασε πολλά και ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει τους ανθρώπους που υπέφεραν τα προηγούμενα χρόνια και να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά έχουμε σταματήσει μια πορεία αποδιοργάνωσης. Έχουμε πετύχει πάρα πολλά κάτω από συνθήκες μνημονίων και επιτροπείας.

Από το 2015 έως σήμερα η δυνατότητα του ορίου αγορών των νοσοκομείων έχει φθάσει τα 300.000.000 ευρώ το χρόνο, πάνω από το όριο αγορών που είχαν προγραμματίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στις 31/12/2014, τα δημόσια νοσοκομεία, εάν κατέβαλαν όλα τα χρήματα που διέθεταν σε οφειλές θα είχαν επιπλέον χρέη 330 εκατ. ευρώ. χρέη. Στο τέλος του 2017 τα νοσοκομεία έκλεισαν με 370 εκατ. ευρώ θετικό πλεόνασμα. Από τον Οκτώβριο του 2015, έχουν αναλάβει υπηρεσία 15.000 άτομα και πρόκειται να αναλάβουν ακόμη 4.000. Το 2015 ο ΕΟΠΥΥ είχε εισροές από τα ασφαλιστικά ταμεία, 3.480.000.000 ευρώ. Στο τέλος του 2017 είχε εισροές από τον ΕΦΚΑ, 4.760.000.000 ευρώ. Από το 2015 έως σήμερα, έγινε μια τεράστια μετακίνηση πόρων από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ», είπε ο κ. Πολάκης και συνέχισε.

«Αυτά είναι η βάση στην οποία θα πατήσουμε μετά τον Αύγουστο που θα βγούμε από τα μνημόνια και θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μια άλλη Ελλάδα με άλλους δικούς μας όρους.

Όλα αυτά μπόρεσαν να γίνουν εφικτά γιατί κηρύξαμε έναν πολύ μεγάλο πόλεμο στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Διότι στο χώρο της Υγείας, τα προηγούμενα είκοσι χρόνια «παίχτηκε», 85 δισ. ευρώ μαύρο χρήμα, το οποίο έγινε ατομικές περιουσίες, καταθέσεις στην Ελβετία κ.λπ.

Αυτό το φαινόμενο, είναι προφανές ότι δεν το έχουμε εξαφανίσει. Αλλά στην κορυφή το έχουμε μειώσει πάρα πολύ γι’ αυτό και περισσεύουν χρήματα για να κάνουμε μια σειρά από παρεμβάσεις. Γι’ αυτό έχουμε και όλο αυτό τον πόλεμο».

Καταλήγοντας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο χαρακτήρισε ως «ένα από τα πιο αμαρτωλά συστήματα πελατειακών εξυπηρετήσεων και διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος μέσα από τις διαφημιστικές δαπάνες για διαφημιστικά μηνύματα υγειονομικού χαρακτήρα. Για πρώτη φορά όλα αυτά ερευνώνται από την Δικαιοσύνη», είπε ο κ. Πολάκης, ενώ επέκρινε ένα μέρος της ότι κινείται με ρυθμούς «κουτσής, ανάπηρης χελώνας».

«Υπάρχουν και κάμποσοι δικαστές οι οποίοι τιμούν τον όρκο τους», τόνισε και κατέληξε.

«Μας ρωτούν: Θα μπει κανένας φυλακή;»

«Εμείς δεν φυλακίζουμε. Εμείς αποκαλύπτουμε. Παίρνουμε μέτρα ώστε να μην ξαναγίνουν αυτά, αλλά την φυλακή πρέπει να τη βάλουν οι δικαστές. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα. Θα τα καταφέρουμε και θα φθάσουμε στον Σεπτέμβριο του 2019, που εκεί ο ελληνικός λαός θα μετρήσει τι παραλάβαμε και τι κάναμε και το 2023, θα έχουμε μια άλλη Ελλάδα».

Εδώ συγκεντρωμένες οι σημαντικότερες τοποθετήσεις από το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου