Στις πιο νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) της Θεσσαλονίκης βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος υπενθύμισε πως το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) προβλέπει τη λειτουργία 239 δομών σε όλη τη χώρα, ενώ ανέφερε ότι προς το παρόν λειτουργούν περίπου 100 ότι ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν λειτουργήσει άλλες 20. Τι είπε για την υπόθεση Φλώρου.

Στόχος να λειτουργήσουν συνολικά 120 ΤΟΜΥ στη χώρα μέχρι το τέλος του 2018

"Στόχος είναι να έχουμε 120 ΤΟΜΥ μέχρι το τέλος του έτους. Νομίζω ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός. Θα προσπαθήσουμε μέσα στο 2019 να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και κυρίως μέλημά μας είναι να δώσουμε και μεγαλύτερη έμφαση τώρα και στα Κέντρα Υγείας της υπαίθρου και στα περιφερειακά τους ιατρεία. Αναζητούμε ένα τρόπο να μπορεί το σύστημα υγείας να παρέχει υπηρεσίες σε πληθυσμούς, κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων που έχουν δυσκολία μετακίνησης και δυσχέρεια πρόσβασης στις σημερινές δομές" ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Παράλληλα σημείωσε ότι προφανώς υπάρχουν δυσκολίες και καθυστερήσεις στο σχέδιο για την ΠΦΥ, που κυρίως οφείλονται στο ότι δυστυχώς έχει μειωθεί πάρα πολύ η διαθέσιμη δεξαμενή οικογενειακών γιατρών στη χώρα, λόγω του brain drain (της μετανάστευσης γιατρών).

Αναφερόμενος στο θέμα των προσλήψεων στο χώρο της υγείας, ο κ.Ξανθός τόνισε ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα προσλήψεων και με μόνιμο και με επικουρικό προσωπικό.

«Τώρα έχουμε ένα νέο μοντέλο επιλογής λοιπού επικουρικού προσωπικού, το οποίο θα γίνεται πάρα πολύ γρήγορα και ευέλικτα. Μέσα σε λίγες μέρες θα μπορεί να γίνει πρόσληψη από πίνακες που θα υπάρχουν στις υγειονομικές περιφέρειες για κάθε κατηγορία επαγγελματικών υγείας. Ολοκληρώνεται η πρόσληψη αυτή την περίοδο, η προκήρυξη "7Κ", που σημαίνει ότι θα έχουν προστεθεί περίπου 3.900 μόνιμοι εργαζόμενοι επιπλέον στο σύστημα υγείας εκτός των γιατρών. Έχουμε προκηρύξει 2.000 θέσεις ιατρών και τώρα θα βγάλουμε τις τελευταίες περίπου 650 που έχουν μείνει. Είναι ένεση ανθρώπινου δυναμικού στον βαθμό που ολοκληρωθεί και τοποθετηθούν όλοι αυτοί φυσικά, γιατί είναι λίγο χρονοβόρα διαδικασία για τους γιατρούς. Νομίζω ότι θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα κάλυψης κενών του συστήματος υγείας με μόνιμο τρόπο» πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Θα γίνει σοβαρή διερεύνηση σχετικά με την αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου

Ο Αριστείδης Φλώρος είναι ξανά στη φυλακή και θα γίνει σοβαρή διερεύνηση, με τη συνεισφορά των υπηρεσιών του ΕΣΥ, σχετικά με την αποφυλάκισή του, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, σχετικά με την αποφυλάκιση του επιχειρηματία με γνωμάτευση που αφορούσε άλλον ασθενή, όπως καταγγέλλουν δύο γιατροί.

«Νομίζω ότι τα αντανακλαστικά τού συστήματος δούλεψαν πολύ καλά μόλις υπήρξε αυτή η εξέλιξη. Ο κ. Φλώρος είναι ξανά πίσω στη φυλακή και θα γίνει σοβαρή διερεύνηση του πώς ακριβώς στήθηκε αυτή η πλαστή γνωμοδότηση. Οι υπηρεσίες του ΕΣΥ θα συνεισφέρουν σε αυτό. Έχουμε δώσει εντολή στις διοικήσεις και του "Ευαγγελισμού" και όσων άλλων έχουν εμπλακεί. Θα υπάρξει πειθαρχικός έλεγχος και από το δικό μας το υπουργείο και από το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας, που έχει την ευθύνη της λειτουργίας των ΚΕΠΑ.

Νομίζω ότι το σήμα είναι ότι δεν είναι δυνατόν κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική τους θέση, να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση χωρίς να το δικαιούνται. Τα αντανακλαστικά τού συστήματος δούλεψαν πολύ καλά» τόνισε ο κ. Ξανθός.