Με αμφισβήτηση της κατηγορίας που αφορά δωροδοκία από γερμανική εταιρεία, ξεκίνησε και διακόπηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη του πρώην προέδρου του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέα Μαρτίνη και των δύο συγκατηγορουμένων του για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οι συνήγοροί του θέτουν ζήτημα παραγραφής.

Η δίκη ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί στις 29 Νοεμβρίου, καθώς αμέσως μετά την έναρξη της διαδικασίας η υπεράσπιση των τριών κατηγορουμένων υπέβαλε ένσταση με τον ισχυρισμό ότι η κατηγορία που τους αποδίδεται έχει υποπέσει σε παραγραφή λόγω παρέλευσης 15ετίας.

Η υπόθεση αφορά «δώρο» ποσού 3,1 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, που φέρεται να είχε δώσει η γερμανική εταιρεία ξενοδοχειακού και νοσοκομειακού εξοπλισμού Hospitalia International, προκειμένου να προτιμηθεί, το 1998, ως προμηθεύτρια στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Συγκατηγορούμενοι του κ. Μαρτίνη είναι η σύζυγός του, καθώς και ένας εμπλεκόμενος επιχειρηματίας.

Κατά τους συνηγόρους υπεράσπισης, από τη στιγμή που φέρεται να τελέστηκε το αδίκημα μέχρι τη στιγμή που έλαβαν κλήση για να εμφανιστούν ενώπιον της Δικαιοσύνης έχει παρέλθει 15ετία, επομένως το αδίκημα είναι παραγεγραμμένο. Η δίκη διακόπηκε προκειμένου το δικαστήριο να μελετήσει τις θέσεις τής υπεράσπισης και να απαντήσει στην ένσταση στην επόμενη συνεδρίασή του.

Ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την κατηγορία και ότι είναι ικανοποιημένος που ξεκίνησε η δίκη. «Η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί για το εάν είμαι ένοχος ή όχι. Θα καταδειχθεί ότι ούτε παραπλάνησα, ούτε έκλεψα», ανέφερε ο κ. Μαρτίνης.

Για την υπόθεση της προμήθειας από τη γερμανική εταιρεία, ο κ. Μαρτίνης κρίθηκε προφυλακιστέος τον Μάιο του 2016 και αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2017 για λόγους υγείας. Εν τω μεταξύ, είχε εκδοθεί και δεύτερο ένταλμα προσωρινής κράτησής του, από τον Νοέμβριο του 2016, για την υπόθεση με ευνοϊκά νοσήλια του νοσοκομείου προς δεκάδες επιφανείς της πολιτικής, δημοσιογραφίας, τέχνης κ.λπ.

Στο κατηγορητήριο που συνέταξαν για την υπόθεση της δωροδοκίας οι ανακριτές Διαφθοράς σε βάρος τού επικεφαλής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» αναφέρεται: «Το ποσό των 3.133.350,17 γερμανικά μάρκα, το οποίο η Hospitalia International υποσχέθηκε και κατέβαλε σε εσένα προκειμένου εσύ να ταχθείς ως πρόεδρος τόσο της Επιτροπής Προμηθειών όσο και ως πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος, υπέρ της ανάθεσης σε αυτήν της σύμβασης νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το νοσοκομείο, διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από 6 διαφορετικούς λογαριασμούς, που ανήκαν είτε σε σένα είτε στη σύζυγό σου ή και στους δύο από κοινού ...προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευσή του και να χαθούν τα ίχνη τής κίνησής του από λογαριασμό σε λογαριασμό. Στη συνέχεια διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας και μετατράπηκε σε ακίνητη περιουσία».