Στη θεσμοθέτηση Εθνικού Ινστιτούτου για τον καρκίνο μέσα στο επόμενο διάστημα, προχωράει το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε από το Ηράκλειο ο υπουργός, Ανδρέας Ξανθός.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε οτι: «Κάνουμε ένα σοβαρό βήμα αυτή την περίοδο θεσμοθετώντας το επόμενο διάστημα ένα Εθνικό Ινστιτούτο για τις νεοπλασίες. Θα είναι ένας δημόσιος φορέας ο οποίος θα έχει την επιστημονική εποπτεία όλων των δράσεων, της εκπόνησης και υλοποίησης του εθνικού σχεδιασμού για τον καρκίνο».

Διευκρίνισε, στόχος του εθνικού σχεδιασμού δεν είναι άλλος από την ολιστική προσέγγιση και την ιατρική ακρίβειας. Άλλωστε αυτό επιχειρείται να επιτευχθεί και μέσα από τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας και Έρευνας και Καινοτομίας, της οποίας το πρωτόκολλο συνεργασίας είναι έτοιμο να υπογράφει το αμέσως επόμενο διάστημα:

«Έχουμε ετοιμάσει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας που θα υπογράφει άμεσα. Είναι μια σύμπραξη των δυο υπουργείων ιατρικής ακρίβειας, στοχευμένο στην ογκολογία. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση, με φόντο τις ιατρικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο και ειδικά για τη θεραπεία του καρκίνου. Η ιδέα είναι παίρνοντας βιοδείκτες, δηλαδή γονιδιακές αλλαγές που υπάρχουν στους ασθενείς να υπάρξει στοχευμένη θεραπεία».

Ο κ. Ξανθός έδωσε το παρών στο πρώτο φόρουμ της κοινής ευρωπαϊκής δράσης κατά του καρκίνου στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 20 χώρες, εξηγώντας πως πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στο πεδίο της πρόληψης.

«Υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός και νομίζω ότι αυτό το Εθνικό Ινστιτούτο για τις νεοπλασίες θα μας βοηθήσει να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση».

Η διοικήτρια της 7ης υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης διευκρίνισε ότι στόχος είναι η εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων στον έλεγχο του καρκίνου και την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης ζωής, σημειώνοντας ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των δράσεων, θα επικεντρωθεί στην αποφυγή του καπνίσματος στις νέες ηλικίες: «Ο επόμενος στόχος του προγράμματος είναι να επικεντρώσουμε στα παιδιά από πολλή μικρή ηλικία στο να μην μπούμε στον κυκεώνα του καπνίσματος, να μην υπάρχει κοινωνική αποδοχή του καπνίσματος, να εκπαιδευτούν γιατί δεν πρέπει να καπνίζουν» δήλωσε η Ελένη Μαυρομάτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ