Μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων έως και 7% και "πάγωμα" αυξήσεων, προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που εισηγήθηκε στην Ολομέλεια, ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος προανήγγειλε ταυτοχρόνως νέες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση ανακούφισης της μέσης ελληνικής οικογένειας, των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των συνταξιούχων.

Με τη νέα ρύθμιση καταργείται ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε 10% αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας και αίρεται η επιβάρυνση που η αύξηση αυτή συνεπάγετο τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για τους ασφαλισμένους, αφού η αύξηση αυτή θα μετακυλιόταν σε αυτούς, μέσω της συμμετοχής τους.

«Με το μέτρο αυτό ανακουφίζουμε οριζοντίως τους ασφαλισμένους, τις ευπαθείς ομάδες και τους μη έχοντες που συνεισφέρουν με τον οβολό τους στην ελληνική οικονομία στη φορολογία, και αποδεικνύουμε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ασκεί κοινωνική πολιτική. Διότι, με την τροπολογία, που έχω την τιμή να εισηγηθώ στο Σώμα, δεν επιτρέπεται καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, νομοθετούμε δηλαδή 0% αυξήσεις στα φάρμακα και έως 7% μειώσεις στις τιμές τους. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα δουν μείωση στο ποσό της συμμετοχής της φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης και φιλοδοξούμε να φέρουμε κι άλλες τέτοιες στο μέλλον προκειμένου να αποδείξουμε ότι σε μια πολύ δύσκολη επαφή στηρίζουμε τη μέση ελληνική οικογένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί απόψε από την Ολομέλεια, στο πλαίσιο της ψήφισης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που περιλαμβάνει επείγουσες ρυθμίσεις των υπουργείων Υγείας, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Οικονομικών και την απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής.