(Ενημέρωση 14:30) Στα 31 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, όπως ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Η «έκρηξη» των κρουσμάτων (ήταν 10 μέχρι το πρωί) οφείλεται στο γεγονός πως τα 21 νέα ήταν στην ίδια εκδρομή σε Αίγυπτο και Ισραήλ με τον 66χρονο και τη σύζυγό του, το 9ο και 10ο, αντίστοιχα κρούσμα. Από αυτούς 3 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ο 66χρονός είναι με πιο βαριά νόσηση πνευμονίας και οι άλλοι δυο έχουν εμφανίσει πνευμονία. Έξι είναι σε παρακολούθηση με καλή κλινική εικόνα.

Το 10ο κρούσμα

Ανακοινώθηκε, από το υπουργείο Υγείας, το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα μας.

Πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος, συγκεκριμένα τη σύζυγό του, η οποία επίσης ήταν μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι η κόρη του ανδρόγυνου δεν νοσεί.

Όσον αφορά το 9ο περιστατικό στην Πάτρα και τους άλλους εκδρομείς στο Ισραήλ, έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 400 επαφές από το περιβάλλον των ταξιδιωτών.

«Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα. Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου και αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Όταν ρωτήθηκε αν έγιναν όλα σωστά από τα νοσοκομεία που υποδέχθηκαν τα περιστατικά, εξήγησε ότι «τηρήθηκε το πρωτόκολλο, αλλά ο ιός περνά κάτω από τη μύτη μας».

Τα λόγια του ειδικού

«Να μην σπείρουμε επιδημία πανικού, η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από την πραγματική επιδημία» επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος έξαρσης της επιδημίας, ιδίως μέσω των ταξιδιωτών. Μίλησε για υποδιάγνωση του ιού λέγοντας ότι ο αριθμός διασποράς του είναι πολύ υψηλός, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί.

«Ο εργαστηριακός έλεγχος, όσο αυξάνουν τα περαστικά, θα πραγματοποιείται μόνο στα περιστατικά που εμφανίζουν σοβαρή συμπτωματολογία και όχι ήπια», γνωστοποίησε ο κ. Τσιόδρας.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός των χωρών με κρούσματα είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ήδη 80 χώρες καταγράφουν συνολικά 96.000 κρούσματα, αλλά «ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος».

Ο ιός παρουσιάζει μια δυναμική που ξεπερνά τα σύνορα με μεγάλη ευκολία, είπε και σημείωσε ότι «δεν είναι πιο θανατηφόρος από άλλους αλλά μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία, ακόμη και από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία».

«Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα και λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, εκτιμούμε ότι φέτος μπορεί να νοσήσει το 5% του πληθυσμού. Ενδεχομένως του χρόνου το χειμώνα να προσβληθεί το 10-15% του πληθυσμού» εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας.

Τέλος ανέφερε ότι συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας πρέπει να μας κρατούν στο σπίτι για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και αυτούς με τα χρόνια νοσήματα. 

Έκτακτα προληπτικά μέτρα στους νομούς Αχαΐας,  Ηλείας και Ζακύνθου για τον κοροναϊό

Μετά από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020.

Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου.

Σταματούν οι εφημερίες της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Αμαλιάδας

Σταματούν οι εφημερίες της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Αμαλιάδας, όπου είχε διακομιστεί αρχικά το ένατο κρούσμα κοροναϊού, όπως δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, Χρήστος Χριστόπουλος.

Σύμφωνα με τον διοικητή, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται, το προσωπικό έχει μπει σε καραντίνα με απόφαση του κλιμακίου του ΕΟΔΥ που βρίσκεται από χθες στην Αμαλιάδα.

Ωε εκ τούτου, όπως είπε ο διοικητής, τα άκρως επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Όσον αφορά στην διαχείριση του ένατου κρούσματος κοροναϊού, ο Χρήστος Χριστόπουλος είπε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ για αυτές τις περιπτώσεις.

Η οφθαλμολογική κλινική του Ρίο, ετοιμάζεται ώστε να νοσηλευθούν τυχόν περιστατικά του κοροναϊού

Η οφθαλμολογική κλινική στο Ρίο (24 κλίνες), στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, διαμορφώνεται έτσι ώστε να νοσηλεύσει τυχόν περιστατικά.. Σημειώνεται ότι δεν είχε νοσηλευόμενους οφθαλμολογικούς ασθενείς.

Όσον αφορά τις εφημερίες, σήμερα και την Κυριακή εφημερεύει όπως ήταν προγραμματισμένο το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» και το Σάββατο το Ρίο. Η μόνη αλλαγή είναι η εφημερία της Παρασκευής, οπότε και θα εφημερεύει ο Άγιος Ανδρέας αντί για το Ρίο.

Ρέθυμνο: Ύποπτο κρούσμα κοροναϊού. Κλειστό το Πανεπιστήμιο έπειτα από απόφαση της Πρυτανείας

Ύποπτο κρούσμα κοροναϊού εξετάζεται στο Ρέθυμνο και αφορά φοιτητή του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου με καταγωγή από την Πελοπόννησο. Η εμφάνιση του κρούσματος οδήγησε την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου στην αναστολή λειτουργίας για προληπτικούς λόγους επί τριήμερο μέχρι και το Σάββατο 7 Μαρτίου.

Ο νεαρός φοιτητής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε ειδικό θάλαμο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ τα αποτελέσματα για το αν είναι θετικός στο ιό, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα από το ειδικό εργαστήριο στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Μπορμπουδάκη, «ο νεαρός προσήλθε στο νοσοκομείο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του ιδίου με τους γιατρούς του νοσηλευτικού ιδρύματος του Ρεθύμνου. Άμεσα οι γιατροί έλαβαν δείγμα και το έστειλαν στο Ηράκλειο ώστε να υπάρξει ταυτοποίηση από το τμήμα ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστήμιου και πάντα σε συνεννόηση με τον καθηγητή κ. Σουρβίνο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη διαχείριση του περιστατικού όλα κινούνται με βάση το πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρουσμάτων και όπως είπε η κ. Μπορμπουδάκη, δεν πρέπει οι πολίτες να λειτουργούν κάτω από καθεστώς ανησυχίας ή πανικού.