Μπορεί στην Κίνα ο κορωνοϊός να έχει τεθεί υπό έλεγχο, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο, όπως και στην Ελλάδα, δυστυχώς τα κρούσματα και οι θάνατοι διαρκώς αυξάνονται, τροφοδοτώντας τους πολίτες με το αίσθημα του πανικού, αλλά υποχρεώνοντας και τις κυβερνήσεις να λάβουν επιτέλους δραστικότερα μέτρα, σε μία προσπάθεια να μετριαστούν οι επιπτώσεις, κυρίως σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, πέραν των δεδομένων και πρωτόγνωρων οικονομικών επιπτώσεων. Ιδού πως έχει μέχρι τώρα η εικόνα, αν και σχεδόν κάθε ώρα προκύπτουν νέα δεδομένα.

Η Γαλλία κλείνει καταστήματα, εστιατόρια και χώρους ψυχαγωγίας
Η Γαλλία κλείνει τα περισσότερα καταστήματα, εστιατόρια και χώρους ψυχαγωγίας από απόψε τα μεσάνυχτα στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Ο γάλλος πρωθυπουργός διευκρίνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα παραμείνουν σε λειτουργία, αλλά οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν την χρήση τους.

Ο γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να βγαίνουν μόνο για προμήθειες, για να κάνουν ελαφρά άσκηση και, αύριο, για να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές. Οι γάλλοι πολίτες καλούνται να εργάζονται, κατά το δυνατόν, από το σπίτι.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 4.499 καταγεγραμμένα κρούσματα της επιδημίας Covid-19, έναντι 3.661 χθες, και 91 θανάτους, από 79 χθες.

Ισπανία-κορωνοϊός: Σε κατ’ οίκον περιορισμό όλοι οι πολίτες

Την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει στην λήψη οικονομικών μέτρων προς βοήθεια των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, καθώς και μέτρων που θα διασφαλίσουν ρευστότητα για τις επιχειρήσεις.

Οι Ισπανοί θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για να αγοράσουν φαγητό, να πάνε στο φαρμακείο, στο νοσοκομείο ή στη δουλειά σε έκτακτες περιπτώσεις.

Επιπλέον, τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα περιοριστούν προκειμένου να μεταφέρουν λιγότερους επιβάτες, τα δρομολόγια, εντούτοις, δεν θα ανασταλούν.

Η Ισπανία, όπου περισσότερα από 1.500 νέα κρούσματα καταγράφηκαν από το βράδυ της Παρασκευής, είναι η δεύτερο περισσότερο πληγείσα χώρα της Ευρώπης μετά την Ιταλία, η οποία έχει λάβει αντίστοιχα μέτρα.

Συνολικά, περισσότερα από 5.700 κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ισπανία και τουλάχιστον 183 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους είναι υποχρεωτικής εφαρμογής από απόψε», δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε επίσης ότι όλα τα καταστήματα, εάν δεν αφορούν είδη πρώτης ανάγκης, θα κλείσουν σε ολόκληρη την χώρα.

Ολλανδία: 12 νεκροί, 959 τα κρούσματα κορωνοϊού

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 155 και ανέρχεται πλέον σε 959, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 12, αφού προστέθηκαν άλλοι δύο θάνατοι από χθες, αναφέρει επίσης το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Βρετανική κυβέρνηση για κορονοϊό: Τετράμηνη αναγκαστική απομόνωση των άνω των 70 ετών
Οι άνω των 70 ετών στην Βρετανία θα λάβουν σύντομα την εντολή από την βρετανική κυβέρνηση να παραμείνουν σε αυστηρή απομόνωση για τέσσερις μήνες, στο πλαίσιο ενός βρετανικής εμπνεύσεως σχεδίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, σύμφωνα με το ITV.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του πολιτικού ρεπορτάζ του ITV Ρόμπερτ Πέστον, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή μία κινητοποίηση που παραπέμπει σε καιρό πολέμου τις προσεχείς 20 ημέρες. Αλλα μέτρα που σχεδιάζονται είναι η επίταξη ξενοδοχείων και άλλων κτιρίων για να μετατραπούν σε προσωρινά νοσοκομεία, καθώς και η επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων

Η Αλβανία κλείνει όλες τις χερσαίες διαβάσεις με γειτονικές χώρες

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυχτα της Κυριακής η Αλβανία κλείνει όλες τις χερσαίες διαβάσεις, με τις όμορες χώρες (Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και το Κόσοβο). Θα επιτρέπεται μόνο η διακίνηση των εμπορευμάτων.

Καθώς η σημερινή ημέρα 14η Μαρτίου αποτελεί για την Αλβανία εθνική γιορτή για την έλευση της Άνοιξης και παραδοσιακά συνοδεύεται από την μαζική έξοδο των πολιτών στην εξοχή ο πρωθυπουργός της χώρας απαγόρευσε ακόμη και τους ατομικούς περίπατους στα πάρκα.

Ένα λεωφορείο που εκτελούσε δρομολόγιο στη γραμμή Τίρανα-Κρήτη, έμεινε στα σύνορα της Κακαβιάς επί δύο ώρες και οι επιβάτες αφέθηκαν να εισέλθουν στην Αλβανία αφού ελέγχθηκαν και υπέγραψαν ότι θα μπουν σε καραντίνα στα σπίτια τους.

Ο αριθμός των κρουσμάτων με κορονοϊό, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, έφθασε στους 38, 12 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία 3 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ένας ασθενής έχασε τη ζωή του.

Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία όλων των οχημάτων στα Τίρανα, το Δυρράχιο και σε όλες τις περιοχές στη Μέση Αλβανία.

Η υπουργός Υγείας της χώρας απηύθυνε σήμερα έκκληση σε όλους τους γιατρούς και άλλους ειδήμονες στον τομέα της υγείας, ακόμα και στους φοιτητές ιατρικής να επιστρατευτούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ωστόσο 15 ιατροί που ασχολήθηκαν με την νοσηλεία ασθενών με τον κορονοϊό μπήκαν σε καραντίνα.

Βόρεια Μακεδονία: Απαγορεύεται η είσοδος στην επικράτεια της χώρας σε προερχόμενους από την Ελλάδα, λόγω κορονοϊού

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε απόψε την απαγόρευση εισόδου στην επικράτεια της χώρας σε αλλοδαπούς πολίτες που προέρχονται και από χώρες μεσαίου κινδύνου εξάπλωσης του κορονοϊού.

Μέχρι σήμερα απαγορευόταν η είσοδος μόνο σε αλλοδαπούς που προέρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου διάδοσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μεταξύ των χωρών που περιλαμβάνονται σε αυτές, μεσαίου κινδύνου εξάπλωσης του κορονοϊού είναι και η Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι οι προερχόμενοι από την Ελλάδα δεν θα μπορούν πλέον να εισέρχονται το επόμενο διάστημα στη Βόρεια Μακεδονία.

Ακόμη, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε το κλείσιμο των δευτερευόντων συνοριακών διόδων της χώρας. Σε σχέση με την Ελλάδα, με βάση την αποψινή απόφαση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, παραμένει ανοιχτή η συνοριακή δίοδος στους Ευζώνους, ενώ κλείνουν οι συνοριακοί δίοδοι της Δοϊράνης (περιοχή Κιλκίς) και της Νίκης (περιοχή Φλώρινας).

Στα 109 τα κρούσματα κορονοϊού στην Αίγυπτο

Δεκαέξι νέα κρούσματα κορονοϊού επιβεβαίωσε σήμερα η Αίγυπτος, αυξάνοντας συνολικά σε 109 τις περιπτώσεις ατόμων που αποδείχθησαν θετικοί στον ιό.

Αυτό ανακοίνωσε απόψε από το Κάιρο ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι.

Να σημειωθεί ότι στα 109 αυτά άτομα, συμπεριλαμβάνονται και 4 μαθητές που σήμερα αποδείχθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, γεγονός που φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη λήψη των νέων προληπτικών μέτρων με το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων στην Αίγυπτο, των σχολείων, των πανεπιστημίων καθώς και όλων των αθλητικών κέντρων.

Να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά αφορούν φυσικά και τα αμιγώς ελληνικά σχολεία, που λειτουργούν στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, το Αβερώφειο και το Τοσίτσαιο, την Αμπέτειο και την Αχιλλοπούλειο, τέσσερα σχολεία στον αριθμό με συνολική δύναμη περίπου 200 μαθητών, καθώς και τα τμήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου και του αλεξανδρινού παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Στο μεταξύ, έχουν αναβληθεί όλες οι εκδηλώσεις στη χώρα, απαγορεύονται οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις, ενώ οι αθλητικοί αγώνες, πραγματοποιούνται και αυτοί χωρίς κοινό. Ακόμη και οι θρησκευτικές τελετές των μουσουλμάνων τις Παρασκευές έχουν περιοριστεί στα 15 λεπτά, ενώ μέτρα προφύλαξης έχουν τεθεί και στις κοπτικές εκκλησίες.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, δε φαίνεται πάντως να επικρατεί ακόμη κανένας πανικός στη χώρα, όλα τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά, δεν υπάρχει κανένας συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ ούτε σε άλλα καταστήματα, ούτε φυσικά, άδεια ράφια.