«Δεν είναι διακοπές». Με αυτή τη φράση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας τα είπε όλα. «Είναι συμπεριφορές που υποβαθμίζουν όλη την προσπάθεια που γίνεται και αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς της νόσου στις μικρές τοπικές κοινωνίες». Είναι επιτέλους η ύστατη στιγμή να αντιληφθούμε τη σημασία του «μένουμε σπίτι» και τηρούμε τις οδηγίες, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Τσιόδρας παρακάλεσε όσους ήδη βρίσκονται στην επαρχία και στα νησιά να μην έρθουν σε επαφή με κάποιον που θα μπορούσε δυνητικά να νοσήσει και να κινδυνεύσει από τον νέο κορονοϊό. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα νησιού στα Δωδεκάνησα, όπου η μόνη επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος της νόσου ήταν επισκέπτης από την Αθήνα.

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα επιπλέον 3 θανάτους, που αφορούσαν σε άνδρες μεγάλης ηλικίας με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ανεβάζοντας των συνολικό αριθμό των νεκρών από επιπλοκές του κορονοϊού στους 9.Οι δυο κατέληξαν σε νοσοκομεία της Αθήνας και ο άλλος σε νοσοκομείο της Κοζάνης.

Παράλληλα ανακοίνωσε 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που ανεβάζουν τον αριθμό των κρουσμάτων συνολικά στα 495. Σε 84 από αυτά η πηγή μετάδοσης είναι απροσδιόριστη, 90 ασθενείς νοσηλεύονται από τους οποίους 20 είναι διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 72 έτη.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι το κύριο μήνυμα είναι «μένω στο σπίτι αν έχω ήπια συμπτώματα, δεν υπάρχει ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου σε νέους, υγιείς αλλά και όσους έχουν ήπια συμπτώματα».

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της επιδημίας, ο Σ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι «η πρόβλεψή μας παραμένει σταθερή για την πορεία της νόσου στην πατρίδα μας. Το αν αυτό αλλάξει εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία θα εφαρμόσουμε τα μέτρα του αυτοπεριορισμού». Εξήγησε ότι σε δυο εβδομάδες θα έχουμε ακριβή εικόνα της κατάστασης και είπε ότι δυο παραμένουν οι στόχοι του σχεδιασμού, να μην νοσήσουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και να μην νοσήσουμε όλοι μαζί.

Ν. Χαρδαλιάς: Επιτέλους να αντιληφθούμε τη σημασία του «μένουμε σπίτι»

Οι ανεύθυνες συμπεριφορές προβληματίζουν την πολιτεία, που καταγράφει ποιοι περνούν τα διόδια, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στις τεράστιες ουρές οχημάτων που σχηματίσθηκαν στους σταθμούς διοδίων.

Σας ενημερώνω ότι:

Από αύριο Σάββατο επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά μόνο των μόνιμων κατοίκων. Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τους κατοίκους των νησιών. Οσο πιο μικρό είναι το νησί, τόσο πιο δύσκολη η περίθαλψή τους. Απαραίτητη η επίδειξη αντιγράφου φορολογικής δήλωσης για την έκδοση εισιτηρίου.

Απαγορεύται ο απόπλους και κατάπλους πλοίων αναψυχής. Το λιμενικό και οι λιμενικές αρχές έχουν πάρει σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή του μέτρου.

Αύριο εκτάκτως κλειστές οι λαϊκές αγορές και από τη Δευτέρα εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, μειώνοντας στο ήμισυ την παρουσία των παραγωγών.

Υποχρεωτική η απόφαση για έναν πελάτη ανά 15 μέτρα στα σούπερ-μάρκετ αντί για δέκα. Απαγορεύονται οι επισκέψεις στα κέντρα κράτησης.

Απαγορεύονται οι δημόσιες, υπαίθριες συναθροίσεις δέκα ή περισσοτέρων ατόμων, με κύρωση και επιβολή χρηματικού προστίμου. Ισχυρή παρουσία της αστυνομίας σε πάρκα και δημόσιους χώρους, ώστε να τηρηθούν οι κανόνες.

Επαναλαμβάνουμε ότι η κυκλοφορία εκτός οικίας γίνεται μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, όπως μετάβαση στην εργασία ή επίσκεψη στο γιατρό, μετάβαση στην τράπεζα ή σε πρατήριο καυσίμων.

Δεν πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας, αλλά για πραγματική μάχη. Είναι επιτέλους η ύστατη στιγμή να αντιληφθούμε τη σημασία του «μένουμε σπίτι» και τηρούμε τις οδηγίες.