Σε πλήρη έξαρση ο φονικός κορωνοϊός ανά την υφήλιο, ενώ στην Ευρώπη τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται καθημερινά και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών αυξάνονται δυστυχώς με πρωτόγνωρους ρυθμούς, οδηγώντας σε νέα μέτρα τις κυβερνήσεις, αν και το κακό δε λέει να υποχωρήσει και οι πολίτες δεν εννοούν να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες, με κυριότερη αυτή της παραμονής στο σπίτι .

Ιδού πως έχει μέχρι τώρα η κατάσταση σε διάφορες χώρες:

Ισπανία-Covid-19: Μαστίζει η πανδημία, 32% περισσότεροι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Η Ισπανία διέθεσε νέους πόρους στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία σκότωσε 32% περισσότερους ανθρώπους το τελευταίο 24ωρο. Οι αρχές ενισχύουν τον έλεγχο των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλει στους πολίτες.

Εκατοντάδες χιλιάδες χειρουργικές μάσκες διανεμήθηκαν, νέα ξενοδοχεία μετατράπηκαν σε νοσοκομεία για την υποδοχή ασθενών και εκατοντάδες χιλιάδες διαγνωστικά τεστ αναμένονται για να αυξήσουν τη δυνατότητα ελέγχου των ύποπτων κρουσμάτων.

Σήμερα καταγράφηκαν 1.326 θάνατοι, σημειώνοντας αύξηση 32% σε σχέση με χθες, Παρασκευή.

"Τα κρούσματα αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες", προειδοποίησε η Μαρία Χοσέ Σιέρα, αξιωματούχος του Κέντρου Προειδοποίησης και Εκτάκτων Υγειονομικών Καταστάσεων σε συνέντευξη Τύπου.

"Κανείς δεν ξέρει" πότε θα κορυφωθεί η επιδημία στη χώρα, τόνισε.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αυξήθηκε σχεδόν κατά 25% από χθες, περνώντας από τα 19.980 κρούσματα στα 24.926, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η Ισπανία είναι η τρίτη χώρα που έχει επιβεβαιώσει τα περισσότερα κρούσματα, μετά την Κίνα και την Ιταλία και πριν από το Ιράν, αλλά τα στοιχεία αυτά θα σταθμιστούν καθώς βασίζονται στον αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν.

Η θνησιμότητα φτάνει το 5,3% των κρουσμάτων, με μέγιστο ποσοστό 9% στην περιοχή της Μαδρίτης, την πλέον πληγείσα με το 60% των θανάτων.

"Η θνησιμότητα αφορά βασικά τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών, ειδικά την ομάδα άνω των 80 ετών", δήλωσε η Σέρα.

"Σχεδόν το 70% των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι άνω των 60 ετών", από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς κάτω των 20 ετών αντιπροσωπεύουν το "1% έως 2% των νοσηλευόμενων ασθενών", πρόσθεσε.

Η περιοχή της Μαδρίτης παραμένει μακράν η πλέον πληγείσα με 8.921 κρούσματα (36% του συνόλου) και ακολουθούν η Καταλονία (4.203), η Χώρα των Βάσκων (1.725) και η Ανδαλουσία (1.515).

Σερβία-κορονοϊός: 171 τα κρούσματα του κορονοιού, από αύριο πιο αυστηρά μέτρα
Είκοσι δύο νέα κρούσματα κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Σερβία από σήμερα το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, ανεβάζοντας σε 171 τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τον Covid-19.

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανήγγειλε την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων από αύριο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίσει να ισχύει, αντί για τις 20.00 το βράδυ που είναι σήμερα, στις 17:00 το απόγευμα και θα διαρκεί έως τις 5.00 το πρωί. Επίσης από αύριο δεν θα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών κέντρων, των εστιατορίων και των καφετεριών. Θα επιτρέπεται μόνο η διανομή κατ' οίκον και η πώληση προϊόντων από θυρίδα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε επίσης ότι από την Δευτέρα οι ένοπλες δυνάμεις θα αρχίσουν να διαμορφώνουν τον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Βελιγραδίου σε ένα τεράστιο νοσοκομείο χωρητικότητας 3.000 κλινών που θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που εκδηλωθεί έξαρση της νόσου και υπάρξει πληρότητα στα νοσοκομεία. Από αύριο διακόπτονται οι αστικές συγκοινωνίες σε όλες τις πόλεις της Σερβίας ενώ από εχθές διακόπηκε η συγκοινωνία των υπεραστικών λεωφορείων. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δικαιολογώντας τα μέτρα αναγκαστικής καραντίνας σε καταυλισμό για τους πολίτες της Σερβίας που επαναπατρίζονται τόνισε ότι είναι αναγκαία για να αποτραπεί η διάδοση της νόσου. Ανέφερε ότι από τις 5 Μαρτίου εισήλθαν στη χώρα, προερχόμενοι από πέντε ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον νέο ιό, 318.000 Σέρβοι.

Σήμερα το βράδυ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου αεροπλάνο που μετέφερε ομάδα Κινέζων γιατρών όπως επίσης νοσοκομειακό, φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό που έστειλε η Κίνα ανταποκρινόμενη στην έκκληση της Σερβίας για βοήθεια. Τους Κινέζους γιατρούς υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ακόμη ένα αεροπλάνο με βοήθεια φτάνει αύριο στο Βελιγράδι από την Σανγκάη.

Βόρεια Μακεδονία-Covid-19: Aπαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών από τις 9.00 το βράδυ έως τις 6.00 το πρωί
Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη την επικράτεια της χώρας από τις εννέα το βράδυ έως τις έξι το πρωϊ, σε μία προσπάθεια ανάσχεσης της διάδοσης του κορονοϊού.

Το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από αύριο Κυριακή 22 Μαρτίου.

Την απόφαση αυτή της κυβέρνησης ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Όλιβερ Σπάσοφσκι.

Στη Βόρεια Μακεδονία έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 85 κρούσματα του κορονοϊού.

Γαλλία: 562 συνολικά τα θύματα του κορονοϊού
Η Γαλλία κατέγραψε 112 θανάτους από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο και πλέον ανέρχεται σε 562 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την επιδημία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Υπήρξαν 14.459 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 6.172 άρρωστοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εκ των οποίων σχεδόν 1.525 είναι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι μισοί από τους βαριά νοσούντες είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών.

"Εξελισσόμαστε γρήγορα προς μια γενικευμένη επιδημία στην επικράτειά μας", υπογράμμισε η γενική διεύθυνση της Υγείας ενημερώνοντας για την κατάσταση, και κάλεσε τους πολίτες "να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες περί περιορισμού και τα μέτρα προστασίας", όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η διατήρηση ελάχιστης απόστασης ενός μέτρου μεταξύ των ανθρώπων.

Γερμανία: Όλο και πιο αυστηρά τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών
Όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού, αυστηροποιούνται και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών σε ολόκληρη την Γερμανία, ενώ οι δρόμοι είναι σήμερα άδειοι στις περισσότερες πόλεις. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, τα κρούσματα είναι 20.142, ενώ οι ασθενείς που υπέκυψαν από επιπλοκές του ιού ανέρχονται σε 70.

Αύριο το βράδυ, σε τηλεδιάσκεψη που θα έχει η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων αναμένεται να συζητηθούν ακόμη μεγαλύτεροι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών. Ήδη η Βαυαρία, το Ζάαρλαντ, η Ρηνανία-Παλατινάτο, το Αμβούργο, η Κάτω Σαξονία και η Έσση εφαρμόζουν σχεδόν γενική απαγόρευση για όλες τις εξόδους εκτός από τις απολύτως απαραίτητες.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που μεταδίδει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η ομοσπονδία σκοπεύει, ειδικά για την κρίση του κορονοϊού, να αφαιρέσει κάποιες από τις αρμοδιότητες των κυβερνήσεων των κρατιδίων, προκειμένου ο συντονισμός και η λήψη αποφάσεων στα θέματα δημόσιας υγείας να καταστούν ευκολότεροι και πιο γρήγοροι, υπερβαίνοντας την γραφειοκρατία.

Το σύστημα Υγείας πάντως, για το οποίο τις επόμενες ημέρες θα διατεθούν εκτάκτως τρία δισεκατομμύρια ευρώ, δοκιμάζεται ήδη, ενώ, όπως προειδοποίησε σήμερα η Επιτροπή Εντατικολόγων της Γερμανικής Εταιρίας Αναισθησιολόγων, το επόμενο διάστημα, ειδικά ο τομέας της εντατικής θεραπείας, αναμένεται να φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων του. Ελλείψεις εκτιμάται ότι θα υπάρχουν και σε υλικά και σε φάρμακα, όπως η προποφόλη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εταιρίας.

Στο μεταξύ, όπως έγινε σήμερα γνωστό, η Γερμανία υπολογίζει τα νέα χρέη που θα υποχρεωθεί να δημιουργήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης, σε 156 δισεκατομμύρια ευρώ. Πηγές της κυβέρνησης διόρθωσαν πριν από λίγο το Πρακτορείο Reuters που είχε αρχικά κάνει λόγο για 350 δισεκατομμύρια, τα οποία πρόκειται να εγγραφούν συμπληρωματικά στον προϋπολογισμό. Το ποσό αυτό αφορά πιθανότατα και εγγυήσεις πιστώσεων, εξήγησαν οι ίδιες πηγές.

Σε ό,τι αφορά την στήριξη των πολιτών κατά την διάρκεια της κρίσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι κατά το διάστημα από 1.4.2020 έως 30.9.2020 δεν επιτρέπεται να γίνουν εξώσεις ενοικιαστών, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως διευκρινίζεται, ότι οι ενοικιαστές απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του ενοικίου. Στο ίδιο πλαίσιο, οποιοδήποτε ιδιωτικό χρέος δεν μπορεί, για το ίδιο διάστημα, να προκαλέσει νομικές συνέπειες για τον οφειλέτη. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο, εφόσον χρειαστεί, το χρονικό διάστημα θα επιμηκυνθεί.

Σε μια πρωτοβουλία προκειμένου να εμψυχώσουν τους συμπολίτες τους αυτή την δύσκολη περίοδο, μουσικοί σε όλη την Γερμανία καλούνται αύριο στις 18:00 (τοπική ώρα) να παίξουν από τα μπαλκόνια ή τα παράθυρά τους την «Ωδή στη Χαρά», από την 9η Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, σε ποίηση του Φρίντριχ Σίλερ. Η παρτιτούρα με τις νότες μοιράζεται ήδη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυστρία-κορονοϊός: Σταθερή η εξέλιξη των κρουσμάτων, πτωτική τάση εκτιμά για την ερχόμενη εβδομάδα ο υπ. Υγείας
Mε 2.814, έως σήμερα το απόγευμα, επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, η εξέλιξη στην Αυστρία παραμένει σταθερή, σύμφωνα με αποψινές εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Ρούντολφ 'Ανσομπερ θεωρεί ότι "την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει να υποχωρήσει σαφώς περισσότερο" και παραπέμπει ταυτόχρονα στη σημαντική αύξηση των διενεργούμενων τεστ.

Έως σήμερα, Σάββατο, έχουν διενεργηθεί συνολικά 18.545 τεστ διάγνωσης της νόσου, μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν γίνει 2.932, που ήταν αριθμός-ρεκόρ επισήμων τεστ, οι νέοι νοσούντες σε αυτό το διάστημα αυξήθηκαν κατά 20%, στο ίδιο ποσοστό όσο και την προηγούμενη ημέρα, ενώ οκτώ είναι μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός θανάτων στην Αυστρία από τον κορονοϊό.

Τα περισσότερα από το σύνολο των 2.814 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, συγκεκριμένα 575, υπάρχουν στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου που συνορεύει με την Ιταλία και στο οποίο όλοι οι 279 δήμοι και κοινότητες του έχουν τεθεί εδώ και τρεις ημέρες σε συνολική καραντίνα.

Ακολουθούν, σε αριθμό κρουσμάτων, τα ομόσπονδα κρατίδια : 'Ανω Αυστρία με 548 κρούσματα, Κάτω Αυστρία (394), Στυρία (388), Βιέννη (359), Φόραλμπεργκ (228), Σάλτσμπουργκ (185), Καρινθία (83) και Μπούργκενλαντ (54).

Στις σημερινές δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ παρέπεμψε, σε σχέση με τη διενέργεια του τεστ για κορονοϊό, στα κριτήρια : σαφή συμπτώματα και σχέση με μία περιοχή κινδύνου ή στενή επαφή με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, ή η απόφαση ενός γιατρού για την διενέργεια του τεστ, ενώ, θα πρέπει, όπως τόνισε, να αυξηθούν τα τεστ στο υγειονομικό προσωπικό.

Τουρκία-Covid-19: Τουρκία- Covid-19: Δώδεκα νέοι θάνατοι, 21 συνολικά οι νεκροί, 227 νέα κρούσματα

Ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό στην Τουρκία ανήλθε σήμερα στους 12, αυξάνοντας σε 21 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την επιδημία. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 277, τα οποία πλέον ανέρχονται σε 947 συνολικά, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Συνολικά έγιναν 2.953 διαγνωστικά τεστ τις προηγούμενες 24 ώρες, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.
Η Τουρκία επέβαλε σήμερα μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας για τους πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών και για τα άτομα με χρόνιες ασθένειες. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της επιδημίας του κορονοϊού.

Λεπτομέρειες σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ανακοινωθούν αργότερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Νωρίτερα σήμερα η Τουρκία ανέστειλε τις πτήσεις με 46 ακόμη χώρες και απαγόρευσε τα πικνίκ και τα μπάρμπεκιου, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάζεται καθημερινά επί μια εβδομάδα.

Ελβετία-κορονοϊός: Στα 6.100 τα περιστατικά μόλυνσης από τον COVID-19, ενώ έχουν αναφερθεί 56 θάνατοι
Η Ελβετία ανέφερε σήμερα 6.100 περιστατικά μόλυνσης από τον COVID-19.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 25% σε σύγκριση με τον αριθμό των περιστατικών που είχε ανακοινωθεί χθες, ενώ έχουν αναφερθεί 56 θάνατοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Τα νοσοκομεία που βρίσκονται στα σύνορα με την Ιταλία στο καντόνι του Τιτσίνο αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση.

«Η κατάσταση στο Τιτσίνο είναι πολύ έντονη» δήλωσε ο Ντάνιελ Κοτς υπεύθυνος επικοινωνίας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Υγείας.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες υγείας γνωστοποίησαν ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά νοσοκομειακά κρεβάτια στο Τιτσίνο.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση αναφέρθηκαν περισσότερα από 1.200 περιστατικά μέσα σε μία ημέρα, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 13 από χθες.

Ολλανδία: Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 637 στα 3.631, ενώ οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 30

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών μόλυνσης από τον COVID-19 στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 637 στα 3.631 κρούσματα, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές, στην διάρκεια της σημερινής ενημέρωσής τους.

Επίσης, οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 30.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην Ολλανδία έφτασε στους 136, με τα θύματα να είναι ηλικίας μεταξύ 63 και 95 ετών.

Χιλιάδες φτωχοί Ινδοί επιστρέφουν από τα αστικά κέντρα στα χωριά τους, μεγαλώνοντας τους φόβους για ταχεία διασπορά του COVID-19

Ο βιοπορισμός χιλιάδων φτωχών Ινδών κατέρρευσε εξαιτίας των μέτρων που έλαβε η ινδική κυβέρνηση, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

Σήμερα, αυτοί άρχισαν να επιστρέφουν στα χωριά τους, μεγαλώνοντας τους φόβους ότι η έξοδος από τα αστικά κέντρα, μπορεί να διασπείρει ταχύτατα τον ιό στην ινδική περιφέρεια.

Περίπου το 1/5 από τα 271 περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό αναφέρθηκαν στην ομόσπονδη πολιτεία Μαχαράστρα, όπου και βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας, η Μουμπάι.

Μέχρι σήμερα, η Ινδία έχει αναφέρει τέσσερις θανάτους από τον κορονοϊό.