Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενίσχυσε τις τελευταίες ημέρες τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας που επεκτείνεται γρήγορα στην Τουρκία, όμως η άρνησή του να επιβάλει γενική απαγόρευση των μετακινήσεων για να μην παραλύσει η οικονομία επικρίνεται όλο και περισσότερο.

Οι συναθροίσεις έχουν απαγορευθεί, οι μετακινήσεις μεταξύ των πόλεων έχουν περιορισθεί, η μάσκα έχει γίνει υποχρεωτική σχεδόν παντού: ο Ερντογάν χρησιμοποίησε κάθε είδους μοχλό εκτός της γενικής απαγόρευσης, όμως το ρεπερτόριό του εξαντλείται.

Σε μία ένδειξη πως η ανησυχία αυξάνεται, το κοινοβούλιο άρχισε χθες, Τρίτη, να μελετά ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και έχει στόχο την αποφυλάκιση έως και του ενός τρίτου των ανθρώπων που κρατούνται στις υπερπλήρεις φυλακές της χώρας.

Με περισσότερα από 34.000 κρούσματα, τα 725 από τα οποία θανατηφόρα, σύμφωνα με τον επίσημο χθεσινό απολογισμό, η Τουρκία είναι η ένατη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του SARS-CoV-2. Ανησυχητικό είναι όμως το γεγονός ότι η επιδημία στην Τουρκία, μια χώρα που κατέγραψε επισήμως το πρώτο κρούσμα της στις 11 Μαρτίου, εξελίσσεται με ρυθμό που είναι από τους ταχύτερους στον κόσμο. Ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται πλέον σε λιγότερο από μία εβδομάδα: από τις 7.400 στις 28 Μαρτίου, ο απολογισμός πέρασε στις 15.000 την 1η Απριλίου και ξεπέρασε τις 30.000 τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η τουρκική κυβέρνηση πήρε πολύ νωρίς μέτρα όπως το κλείσιμο των σχολείων και των πολιτιστικών χώρων ή ακόμη η ακύρωση των πτήσεων προς και από τις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο. Τα μέτρα αυτά σταδιακά ενισχύθηκαν με τον περιορισμό των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών και κάτω των 20 ετών και την καραντίνα που επιβλήθηκε σε περίπου 40 τοποθεσίες. Χθες, Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά φάνηκε καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας πως μέχρι τώρα χρησιμοποιείται μόνο το 60%, περίπου, των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας.

Καθώς όμως ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ραγδαία, πολλοί ζητούν πλέον να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Ιταλίας ή της Γαλλίας και να επιβληθεί γενική απαγόρευση στις μετακινήσεις του πληθυσμού.  Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνδικάτα και γιατροί, έχουν επίσης καλέσει την κυβέρνηση να απαγορεύσει στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Αν ο Ερντογάν αρνείται προς το παρόν να επιβάλει γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας και αρκείται να καλεί τους Τούρκους «να μπουν εθελοντικά σε καραντίνα», το κάνει για να μη σταματήσει εντελώς μια οικονομία η οποία αναρρώνει έπειτα από χρόνια κρίσης. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία είναι «υποχρεωμένη να ενεργήσει με τρόπο ώστε τα γρανάζια (της οικονομίας) να συνεχίσουν να γυρίζουν, ανεξάρτητα από τις συνθήκες».