Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα την βεβαιότητα ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τον κορονοϊό, εκτιμώντας ότι οι 2-3 επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την αντιμετώπισή της πανδημίας. Έκτακτα επιδόματα σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Τα νεότερα για το παραγώμενο τεστ, το εμβόλιο και τη διάθεσή του.

Με αφετηρία την εκτίμηση αυτή ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε του Ρώσους πολίτες να κάνουν υπομονή, ενώ απευθυνόμενος στα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης και των περιφερειακών κυβερνήσεων, τα κάλεσε κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τα αποθέματα τους, να εφαρμόζουν αυστηρά τις συστάσεις των γιατρών και τα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνονται σε κάθε περιφέρεια.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον ρωσικό λαό ότι η Ρωσία διαθέτει τα μέσα για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα σύμφωνα με οποιοδήποτε σενάριο από όλα σε σχέση με την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί χωρίς απώλειες, παρότι προσπαθούμε, όπως είπε, να τις ελαχιστοποιήσουμε.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων κατά την διάρκεια της περιόδου του κορονοϊού, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν μπορεί να επιτρέψει να υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και στις περιφερειακές κυβερνήσεις να λάβουν πρόσθετα μέτρα στήριξης των πολιτών, ενώ ο ίδιος πρότεινε να δοθεί έκτακτο επίδομα στους γιατρούς και το νοσηλευτικό που δίνουν την μάχη κατά του κορονοϊού στα νοσοκομεία της χώρας, Συγκεκριμένα επίδομα 80.000 ρουβλίων (περίπου 973 ευρώ) στους γιατρούς και 50.000 ρουβλίων (περίπου 608 ευρώ) στο κύριο νοσηλευτικό προσωπικό, επίδομα των 25.000 ρουβλίων (περίπου 300 ευρώ) στο βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό και το επίδομα των 50.000 ρουβλίων στους γιατρούς που εργάζονται στο τμήμα πρώτων βοηθειών.

Ρωσία: Σε 8.672 ανήλθε ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων - 1.157 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 1.175 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, καταγράφοντας αύξηση 15,7%, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε 81 περιφέρειες της χώρας να φθάσει τα 8.672 κρούσματα.

Μέχρι στιγμής έχουν αναρρώσει συνολικά 580 άτομα, ενώ έχουν καταγραφεί 63 θάνατοι.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανέρρωσαν 86 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 5 θάνατοι.

Στη Μόσχα το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 660 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη ρωσική πρωτεύουσα να φθάσει 5.841. Τα νέα κρούσματα του τελευταίου εικοσιτετραώρου καταγράφηκαν σε 51 περιφέρειες της χώρας.

Η ρωσική κυβέρνηση αυξάνει τον αριθμό των διαγνωστικών εργαστηρίων που μπορούν να κάνουν τεστ κορονοϊού

Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει ουσιαστικά των αριθμό των διαγνωστικών εργαστηρίων σε όλη την χώρα, τα οποία θα μπορούν να πραγματοποιούν τεστ κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν κατά τη διάρκεια σύσκεψης του συντονιστικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση του κοροοϊού.

«Για να μπορεί ο κάθε άνθρωπος, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο, να έχει την δυνατότητα να ελέγξει την υγεία του και να κάνει τεστ, πήραμε την απόφαση να αυξήσουμε ουσιαστικά των αριθμό των διαγνωστικών εργαστηρίων που μπορούν να κάνουν τέτοιους είδους τεστ», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «την άδεια για τέτοιου είδους τεστ την έχουν πάρει όλα τα διαγνωστικά κέντρα που έχουν υποβάλει αίτηση, μεταξύ των οποίων και τα ιδιωτικά, μη κρατικά διαγνωστικά κέντρα».

Ο Μισούστιν επεσήμανε επίσης, ότι όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια υποχρεούνται σε περίπτωση που διαγνωσθεί κρούσμα του κορονοϊού να ενημερώνουν την ρωσική αρχή προστασίας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor).

O Ρώσος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι τεστ χρειάζονται όλο και πιο πολλά, καθώς «ο καθένας ανησυχεί για την υγεία του και τους οικείους του». Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει όλες τις δυνατότητες να παράγει τεστ και να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία βρίσκεται μέσα στις τρεις πρώτες χώρες στον κόσμο αναφορικά με τον αριθμό τεστ που πραγματοποιεί, με τα 800.000 τεστ που έχει κάνει μέχρι στιγμής.

Το πρώτο ρωσικό τεστ ταχείας διάγνωσης του κορονοϊού θα πωλείται σύντομα στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ

Το πρώτο ρωσικό τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορονοϊού, το οποίο εγκρίθηκε από τον ρωσικό Εθνικό Οργανισμό Υγείας και παρέχει την δυνατότητα, με τη χρήση ενός καθιερωμένου ιατρικού εξοπλισμού, να γίνεται η διάγνωση του κορονοϊού μέσα σε διάστημα 40 λεπτών με ποσοστό επιτυχίας 94%, θα πωλείται σύντομα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας που το παρασκεύασε, σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πωλήσεις ήδη πραγματοποιούνται σε πολλές περιφέρειες και σε μεγάλες επιχειρήσεις της Ρωσίας και καθημερινά διευρύνεται γεωγραφικά το εύρος των πωλήσεων. Σχεδιάζονται επίσης πωλήσεις σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και τη Νοτιοανατολική Ασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο όμιλος «Medico biologitseski soyuz», στον οποίο ανήκει η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία Generium, που κατοχύρωσε το τεστ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το τεστ ταχείας διάγνωσης ήδη διοχετεύεται στις περιφέρειες της Ρωσίας και πως μέχρι στιγμής έχει σταλεί στις πρώτες 16 περιφέρειες της χώρας, ενώ προβλέπεται ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα το έχουν προμηθευθεί το 80-90% των περιφερειών.

Η εταιρεία σχεδιάζει να παράγει προσεχώς έως 500.000 τεστ ταχείας διάγνωσης εβδομαδιαίως.