Μία νέα εστία κρουσμάτων, σκιάζει το κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε την Πέμπτη 55 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 29 στην ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι. Ανακοίνωσε, επίσης, 4 νέους θανάτους από σοβαρή μορφή της CoViD-19.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, η κατάσταση στη χώρα μας διαμορφώνεται ως εξής:

- 55 νέα κρούσματα λοίμωξης με κορωνοϊό SARS-Cov 2 (7 χθες). 2.463 συνολικά κρούσματα από την αρχή της επιδημίας (2.408 χθες). Το 56% αφορά άνδρες (56% και χθες).

- 52 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (55 χθες).

- 57 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από ΜΕΘ (51 χθες).

- Καταγράφηκαν 4 νέοι θάνατοι (κανένας χθες). Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από CoViD-19 ανέρχεται σε 125 (121 χθες).

- Έχουν διενεργηθεί 59.241 εξετάσεις για τον κορωνοϊό (56.992 χθες).

Στην ιδιωτική κλινική του Περιστερίου έχουν ληφθεί 100 δείγματα, εκ των οποίων τα 29 βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό. Μεταξύ των εξετασθέντων είναι και 13 νεφροπαθείς που έκαναν αιμοκάθαρση στην κλινική, αλλά και 11 εργαζόμενοι στην κλινική.

Όπως εξήγησε ο λοιμωξιολόγος πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση σε νοσοκομειακές δομές. Αν δεν προσέξουμε δεν θα ησυχάσουμε. Σε χώρους που δεν υπήρξε αυξημένη επαγρύπνηση έγινε το κακό. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων πλήττουν τους πολλούς, σημείωσε.

Σε ότι αφορά τις υφασμάτινες μάσκες ο Σ. Τσιόδρας δήλωσε ότι η επιτροπή υιοθέτησε τη θέση να χρησιμοποιούνται σε κλειστούς χώρους (μέσα μεταφοράς, σούπερ μάρκετ). Θα υπάρξει επικοινωνιακή στρατηγική για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιείται. Όπως είπε θα πρέπει να καλύπτεται πλήρως η μύτη και το στόμα και να πλένει τα χέρια πριν και όταν αφαιρεί τη μάσκα. Οι επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες πρέπει να πλένονται στους 60 βαθμούς.