Ένα από τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού ήταν η μείωση ελέγχου, πρόληψης, ακόμα και ίασης άλλων ιατρικών ζητημάτων. Ανάμεσα σε αυτά και εμβολιασμός.

Με τον κόσμο, ενήλικες και παιδιά, κλεισμένους στα σπίτια και φοβούμενους να βρεθούν σε ιατρικούς χώρους, ο εμβολιασμός του πληθυσμού βγήκε εκτός προγράμματος. Η χαλάρωση, πλέον, των περιοριστικών μέτρων, φέρνει ξανά στο προσκήνιο διάφορες ασθένειες που ενώ προλαμβάνονται από τον έγκυρο εμβολιασμό τελικά θα πλήξουν όσους δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια.

Για αυτό και το Υπουργείο Υγείας υπερτονίζει, με νέες οδηγίες και συστάσεις, την ανάγκη να πραγματοποιηθούν όλα τα απαραίτητα εμβόλια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, αλλά και το γεγονός ότι η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης θα θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον ανεμβολίαστο πληθυσμό σε κοινές λοιμώξεις που προλαμβάνονται με εμβόλια, μετά από γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούμε τις προηγούμενες οδηγίες, και συστήνονται τα εξής:

∙ Έγκαιρο και πλήρη εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων με τα προτεινόμενα από τα Εθνικά Προγράμματα εμβολιασμών.

∙ Άμεση συμπλήρωση των εμβολίων που καθυστέρησαν να χορηγηθούν.

∙ Εκτός των παιδιών και των εφήβων, απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός των ενηλίκων και των εγκύων, καθώς και των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : Δ1α/Γ.Π.οικ.32506-25/05/2020.