Κανονικά προχωρά η διαδικασία διαγραφής από την εφορία 28 εκατ. ευρώ για νοσήλια σε ανασφάλιστους, διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ενώ σκιαγράφησε το πλάνο για τις προκηρύξεις του 2018.

Σε συνέντευξη του στο ΑΜΠΕ, ο κ. Ξανθός τονίζει πως το ΕΣΥ θα επιβιώσει και το 2018 παρότι «ο προϋπολογισμός είναι οριακός και οι διαθέσιμοι πόροι είναι λιγότεροι από τις υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας»  σημειώνοντας πως «η λιτότητα είναι παρούσα, ο προϋπολογισμός είναι και φέτος οριακός».

Επιπλέον, ο κ. Ξανθός αναφέρει πως το 2018 θα ολοκληρωθεί η προκήρυξη που αφορά «περίπου 2000 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό , θα προχωρήσουν οι κρίσεις για 1260 γιατρούς και η προκήρυξη -με το νέο σύστημα- για άλλες 1500 θέσεις», ενώ παραδέχεται ότι οι προσλήψεις γίνονται με αργούς ρυθμούς. 

Σχετικά με τους επικουρικούς, που παρατάθηκε η θητεία τους μέχρι και το τέλος του 2018, ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν αορίστου χρόνου, αλλά η δυνατότητα μονιμοποίησης τους «μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη διεκδίκηση μιας θέσης από τις 2760 που έχουμε μέχρι σήμερα προκηρύξει ή πρόκειται να προκηρύξουμε μέσα στο 2018».

Για τους ανασφάλιστους, επισημαίνει πως θα ενημερωθούν εγγράφως όλοι, όσους αφορά η διαγραφή 28 εκατ. ευρώ βεβαιωμένων χρεών στην εφορία για χρήση υπηρεσιών Υγείας. «Η ρύθμιση νομοθετήθηκε, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, αλλά καθυστερεί λίγο γιατί δεν ήταν τόσο εύκολη τεχνικά όσο φαινόταν στην αρχή» τονίζει ο κ. Ξανθός. Όπως αποκαλύπτει, το 2017 «συνταγογραφήθηκαν μέσα από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ 840.000 ανασφάλιστοι για φάρμακα αξίας 165 εκατ. ευρώ. Πολλοί από αυτούς εξετάστηκαν στις δημόσιες δομές, έκαναν διαγνωστικές πράξεις, νοσηλεύτηκαν ή πήραν ακριβές θεραπείες απολύτως δωρεάν».

Προειδοποιεί ότι κανένας ασθενής δεν θα μείνει χωρίς φάρμακα. «Τροχειοδεικτική βολή» η στάση μας απέναντι στη Roche. «Δεν θα βρει μιμητές» αυτό που έκαναν.

Σχετικά με τη νέα φαρμακευτική πολιτική, ο υπουργός Υγείας κάνει λόγο για βελτιωτικές αλλαγές στο «μίγμα» της φαρμακευτικής πολιτικής, δίνοντας προτεραιότητα στη μείωση των επιβαρύνσεων που αφορούν την κοινωνία. «Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να αφήσουμε ασθενή χωρίς τη φαρμακευτική αγωγή που έχει ανάγκη», επισημαίνει, ενώ παράλληλα παραδέχεται πως ο κλειστός προϋπολογισμός τής εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, είναι όντως χαμηλός .

«Είναι αλήθεια ότι η υπέρβαση της δαπάνης επιβαρύνει με υψηλό claw back τις φαρμακευτικές εταιρείες», αναφέρει και σχολιάζει πως ο χειρισμός που έγινε στην περίπτωση του «εκβιασμού της Roche», ήταν η «τροχειοδεικτική βολή» του υπουργείου Υγείας.

«Δεν επιτρέψαμε την απόσυρση του αντικαρκινικού φαρμάκου, και νομίζω ότι αυτή η απαράδεκτη κίνηση δεν θα βρει άλλους μιμητές» σημειώνει.

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι 100 νέες ΤΟΜΥ θα λειτουργήσουν μέχρι τον Ιούνιο σ' όλη τη χώρα.

Αναφερόμενος στα φαινόμενα διαφθοράς στην Υγεία ο κ. Ξανθός δεν έχει αυταπάτες, καθώς τονίζει πως «χωρίς θεσμικές "δικλείδες ασφαλείας" όπως η λίστα χειρουργείου, χωρίς έλεγχο και χωρίς αυστηρή τιμωρία όταν υπάρχουν αποδείξεις ενοχής, το φακελάκι δεν πρόκειται να εξαλειφθεί».

Σχολιάζοντας, τέλος, τον συνεχή και αιχμηρό καταγγελτικό λόγο των συνδικαλιστών, σημειώνει πως «ακόμα και στην υπερβολή του, θα μπορούσε να είναι ανεκτός , αρκεί να μην είναι "τοξικός" , να μην είναι χυδαία διαστρεβλωτικός και κυρίως να μη δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες».