Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων για την αγορά του εμβολίου κατά της Covid-19 κινδυνεύει να καθυστερήσει τις παραδόσεις, καθώς άλλες χώρες έχουν προτεραιότητα, αφού υπέγραψαν συμφωνίες εδώ και μήνες.

«Είναι σαφές ότι η καθυστέρηση, δεν θα περιορίσει την συνολική ποσότητα, θα καθυστερήσει την παράδοση», δηλώνει ο Γάλλος Στεφάν Μπανσέλ σε συνέντευξή του στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).

«Εχουμε συνομιλίες, δεν έχουμε συμβόλαιο», δηλώνει ο Στεφάν Μπανσέλ, από το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, όπου βρίσκεται η έδρα της Moderna.
Στις 24 Αυγούστου ανακοινώθηκαν «προχωρημένες συνομιλίες» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, αλλά έκτοτε δεν έχει υπογραφεί ρητή δέσμευση.

Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει κράτηση για 100 εκατομμύρια δόσεις από τις αρχές του Αυγούστου και «έχουμε ήδη πολλά εκατομμύρια δόσεις σε στοκ» στις ΗΠΑ, έτοιμες να παραδοθούν στις αμερικανικές αρχές μόλις δοθεί η άδεια κυκλοφορίας, αναμφίβολα τον Δεκέμβριο, ανέφερε. . Στο μεταξύ, η Moderna έχει υπογράψει με τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο...χωρίς να υπολογίζονται οι 100 εκατομμύρια δόσεις προς τις ΗΠΑ.

Αν το εμβόλιο εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πριν από το τέλος του έτους, αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη κανένα συμβόλαιο, «οι πρώτες αποστολές δεν θα περιλαμβάνουν ως προορισμό την Ευρώπη. Λοιπόν, θα σταλεί στην Ελβετία, θα σταλεί λίγο στην Ιαπωνία, στο Ισραήλ, στο Καναδά, άρα στις χώρες που έχουν κάνει παραγγελίες. Αλλά όσοι δεν έχουν κάνει παραγγελίες, δεν πρόκειται να τους στείλω προϊόντα».  «Οσο περισσότερο περιμένουν, τόσο θα υπάρχει χρονική καθυστέρηση», προειδοποιεί προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες δεν έχουν μπλοκαριστεί εξαιτίας της τιμής, αλλά δεν θέλει να πει περισσότερα δημοσίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ