Άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής, η πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό οι πολίτες ηλικίας 80-84 ετών.

«Εδώ και λίγες ώρες οι πολίτες άνω των 80 ετών μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό COVID-19 μέσω του https://emvolio.gov.gr, των φαρμακείων και των ΚΕΠ. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση λαμβάνουν SMS με το ραντεβού που τους προτείνεται, αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης η οποία συνοδεύεται με γράφημα σχετικά με τους τρόπους που κλείνονται τα ραντεβού.

Όπως αναφέρεται υπάρχουν τρεις τρόποι.

Οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν ένα SMS στο οποίο θα αναφέρεται ένας κωδικός εμβολιασμού. Για να επιβεβαιωθεί το ραντεβού θα πρέπει μέσα σε 72 ώρες να στείλουν ένα SMS στο 13034 γράφοντας μόνο αυτόν τον κωδικό. Όσοι δεν είμαι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να κλείσουν ραντεβού είτε μέσω της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr, είτε σε φαρμακείο ή ΚΕΠ.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιασθεί 158.393 άτομα. (138.312 άτομα έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με μια δόση του εμβολίου).

Σχεδιασμός εμβολιασμών στη νησιωτική Ελλάδα

Οι τέσσερις φάσεις του πλάνου είναι οι εξής:

  • 18 νησιά με νοσοκομειακές μονάδες
  • 12 νησιά με πληθυσμό άνω των 3.500
  • 19 Νησιά με πληθυσμό από 1.000 έως 3.500
  • νησιά με πληθυσμό κάτω από 1.000.

Φάση 1

Στη φάση 1 εντάσσονται τα νησιά: Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Κως, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Σάμος, Λευκάδα, Σύρος, Νάξος, Θήρα, Λήμνος, Κάλυμνος, Κύθηρα, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος.

Βάσει του σχεδιασμού, από τις 11 Ιανουαρίου ξεκίνησε ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί με μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Η μεταφορά του εμβολίου στα νησιά αυτά γίνεται αεροπορικώς με τακτικές πτήσεις αεροπορικών εταιρειών.

Φάση 2

Η φάση 2 αφορά τα νησιά: Σαλαμίνα, Θάσος, Πάρος, Αίγινα, Άνδρος, Τήνος, Σκόπελος, Μήλος, Μύκονος, Πόρος, Σπέτσες, Σκιάθος.

Η έναρξη του εμβολιασμού για μόνιμους κάτοικους άνω των 80 ετών προσδιορίζεται για τις 28 Ιανουαρίου 2021 και θα ακολουθήσουν οι επόμενες ηλικιακές ομάδες σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνεται αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς, με τακτικά δρομολόγια.

Φάση 3

Η φάση 3 περιλαμβάνει 19 νησιά με πληθυσμό από 1.000 έως 3.500 άτομα. Πρόκειται για τα νησιά: Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Φούρνοι, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος.

Η έναρξη του εμβολιασμού για μόνιμους κάτοικους προσδιορίζεται για τις 10 Φεβρουαρίου, βάσει του σχεδίου. Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνεται αεροπορικώς με τακτικές πτήσεις αεροπορικών εταιρειών, ακτοπλοϊκώς με τακτικά δρομολόγια και όπου απαιτείται με σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Φάση 4

Τέλος, ως προς τη φάση 4, περιλαμβάνει τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων. Πρόκειται για τα νησιά: Μεγανήσι, Κάλαμος, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Ερεικούσσα, Δονούσα, Ελαφόνησος, Σαρία, Γαύδος, Κίμωλος, Άνω Κουφονήσι, Ηρακλειά, Τήλος, Ψαρά, Θύμαινα, Οινούσσες, Μαθράκι, Τέλενδος, Φολέγανδρος, Θηρασιά, Τριζόνια, Λειψοί, Ανάφη, Καστός, Χάλκη, Σίκινος, Ψέριμος, Αμμουλιανή, Άγιος Ευστράτιος, Π. Τρίκερι, Οθωνοί, Σχοινούσα, Γυαλί, Αντικύθηρα, Περιστέρα, Αντίπαξοι, Αρκοί, Μαράθι, Δοκός, Καστελλόριζο, Καλόλιμνος, Φαρμακονήσι.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο εμβολιασμός θα γίνει σε συνεργασία με υπουργείο Εσωτερικών και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για επιθυμούντες κατοίκους άνω των 18 ετών. Εκτιμάται ότι η φάση αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο του 2021, ενώ θα ξεκινήσει από το Καστελλόριζο, στις 27-30 Ιανουαρίου. Η μεταφορά εμβολίων και προσωπικού στα νησιά αυτά θα γίνεται αεροπορικώς με μέσα του ΓΕΕΘΑ και της ΓΓΠΠ, καθώς και ακτοπλοϊκώς με σκάφη του Λιμενικού.