Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραγάγει από το 2022 το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσει η ανταγωνίστριά της CureVac, την στιγμή που ο τομέας βρίσκεται υπό πίεσιν για να αυξήσει την παραγωγή.

«Διαθέτουμε τις απαραίτητες ικανότητες για να παραγάγουμε το εμβόλιο mRNA της CureVac», δήλωσε ο Στέφαν Eλριχ, διευθυντής του φαρμακευτικού τομέα της Bayer κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου προσθέτοντας ότι στόχος είναι η παραγωγή 160 εκατομμυρίων δόσεων το 2022. «Η διαθεσιμότητα εμβολίων πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω», πρόσθεσε.

Η παραγωγική ικανότητα της Bayer προστίθεται σε μία υπάρχουσα παραγωγή στο δίκτυο της CureVac ύψους 300 εκατομμυρίων δόσεων αυτόν τον χρόνο και ενός δισεκατομμυρίου δόσεων το 2022, εξήγησε ο Φραντς-Βέρνερ Χάας, διευθυντής της CureVac, η οποία βρίσκεται στην Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της.

Βρίσκεται πλέον στο στάδιο της πιστοποίησης, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

Η διασφάλιση της παραγωγής του εμβολίου μακροπρόθεσμα είναι ακόμη περισσότερο σημαντική, απέναντι στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων ή την ανάγκη για επανάληψη του εμβολιασμού έπειτα από ένα ή περισσότερα χρόνια, εξήγησε ο Γενς Σπαν.

Η Bayer και η εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac με έδρα το Τούμπινγκεν ανακοίνωσαν στις αρχές του Ιανουαρίου την σύμπραξή τους με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης του εμβολίου.

«Η Bayer θα προσφέρει την αναγνωρισμένη τεχνογνωσία και την υποδομή της σε τομείς όπως η οργάνωση κλινικών δοκιμών, ρυθμιστικού πλαισίου, η ασφάλεια φαρμάκων, ιατρικών πληροφοριών, η οργάνωση της αλυσίδας τροφοδοσίας», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει συμβόλαιο με την CureVac για την προμήθεια 405 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της που βασίζεται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ