Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έκανε γνωστό σήμερα πως έχει λάβει αίτηση για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού.

Ο ΕΜΑ δήλωσε ότι η αρμόδια επιτροπή θα μπορούσε να γνωμοδοτήσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι τα δεδομένα της εταιρείας σχετικά με την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα του εμβολίου είναι αρκετά περιεκτικά και ισχυρά.

Πριν μερικούς μήνες ΕΕ και Johnson & Johnson  κατέληξαν σε συμφωνία για την προμήθεια 400 εκατ. δόσεων.  Μέχρι στιγμής οι ειδικοί του EMA έχουν εγκρίνει τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και AstraZeneca (υπό προϋποθέσεις).

«Περισσότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια βρίσκονται καθ' οδόν»,  τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, καλωσορίζοντας την είδηση για την αίτηση της Johnson and Johnson για υπό όρους αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ειδικότερα, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε: «Χαιρετίζω τα νέα για την αίτηση της Johnson & Johnson στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο για την COVID19. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι έτοιμη να χορηγήσει άδεια μόλις ο EMA εκδώσει θετική επιστημονική γνωμοδότηση. Περισσότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια βρίσκονται καθ' οδόν».

Από την πλευρά της, η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου έκανε λόγο για ευπρόσδεκτο βήμα στις προσπάθειες της ΕΕ να εξασφαλίσει περισσότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Κυριακίδου σημείωσε: «Θετικά νέα για το εμβόλιο για την COVID19, με την αίτηση της Johnson & Johnson στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για υπό όρους αδειοδότηση. Είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα στις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε περισσότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια».