(Upd). Την παράταση του lockdown σε περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», ανάμεσά τους η Περιφέρεια της Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Ακόμη νέες περιοχές εντάσσονται από αύριο στις 6 το πρωί στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο).

Οι περιοχές αυτές είναι: η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και οι δήμοι Γρεβενών, Κιλκίς, Βέροιας. Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, στο νέο πλαίσιο που δημιουργεί η συμπληρωματική στρατηγική του self testing, η Επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και για τα σχολεία. Αμέσως μετά την εισήγησή τους θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένουν: η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας -εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου-, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Λέσβου, Ζακύνθου και Μυκόνου, καθώς και ο δήμος Καλυμνίων της ΠΕ Καλύμνου, ο δήμος Χίου της ΠΕ Χίου, ο δήμος Ανωγείων της ΠΕ Ρεθύμνου, ο δήμος Χανίων της ΠΕ Χανίων, οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της ΠΕ Ιωαννίνων, ο δήμος Κατερίνης της ΠΕ Πιερίας, ο Δήμος Αμφίπολης της ΠΕ Σερρών, ο δήμος Σκιάθου, ο δήμος Καρδίτσας της ΠΕ Καρδίτσας, και οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της ΠΕ Καστοριάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η Ευρυτανία, η Αρκαδία, η Χίος, τα Ανώγεια και η Σκιάθος εμφανίζουν σαφή βελτίωση της επιδημιολογικής τους εικόνας, εξέλιξη που αν συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, θα επιτρέψει οι περιοχές αυτές να βγουν από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) την επόμενη εβδομάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα των νέων περιοχών που εντάσσονται από αύριο στο «βαθύ κόκκινο».

Συγκεκριμένα, η ΠΕ Κοζάνης, έχει 520 ενεργά κρούσματα όταν στις 15 Μαρτίου είχε 286 (αύξηση 81,8% σε 10 ημέρες), η ΠΕ Πέλλας, έχει 315 ενεργά κρούσματα όταν πριν από 10 ημέρες είχε 156 (αύξηση 101,9%). Ακόμη, στο Δήμο Γρεβενών τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 78 από 20 στις 15 Μαρτίου (έχουν δηλαδή σχεδόν τετραπλασιαστεί). Στο Δήμο Κιλκίς υπάρχουν 117 ενεργά κρούσματα όταν στις 15 Μαρτίου είχε 51 (αύξηση 129,4% μέσα σε 10 ημέρες). Τέλος, στο Δήμο Βέροιας τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 147 από 68 στις 15 Μαρτίου (αύξηση 116,2%).

Παράλληλα παρατείνεται μέχρι τις 5 Απριλίου το ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για τη Λέρο και τη δημοτική κοινότητα Γαλατινή. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς σχετικά με τη Λέρο και τη δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές αυτές βρίσκονται και παραμένουν σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, καθεστώς που παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα 5 Απριλίου. Ωστόσο, από τις 29 Μαρτίου αίρεται η αναστολή των οικοδομικών εργασιών που ισχύει αυτή τη στιγμή στη Λέρο, δηλαδή από τη Δευτέρα θα επιτρέπονται οι οικοδομικές εργασίες στο νησί της Λέρου.

Τα self test δημιουργούν νέες δυνατότητες για την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε πιο ασφαλές περιβάλλον

Όσον αφορά τη συμπληρωματική στρατηγική του self testing ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων, σε ένα διαφορετικό, πιο ασφαλές, περιβάλλον. «Δημιουργεί ξεκάθαρα νέες δυνατότητες. Είναι ένα όπλο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας», σημείωσε.

«Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης μάχης, με την κούραση από την πολύμηνη προσπάθεια να κάνει το τελευταίο μίλι το πιο δύσκολο, το πιο απαιτητικό. Κάθε βήμα, όμως που κάνουμε, μας φέρνει πιο κοντά στη γραμμή του τερματισμού. Στη μέρα, που χάρη στον εμβολιασμό, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια σε αγαπημένες συνήθειες που μας έχουν λείψει, παρέα κυρίως με τα αγαπημένα μας πρόσωπα», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Διαγωνισμός για τα self test με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, με διαφάνεια και συγκεκριμένες προδιαγραφές

Ερωτηθείς για το self testing και για τις κατηγορίες που εξαπολύει η αντιπολίτευση ότι «κάνουν το self testing στοχευμένα για να πάρει τον διαγωνισμό η Siemens», ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Την ώρα που υπάρχει ανοιχτός μειοδοτικός διαγωνισμός για τα τεστ δυστυχώς κάποιοι επιδίδονται σε ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, σε ψέματα και ανοησίες. Είναι ξεκάθαρο αυτό που έχει πει και η επιστημονική επιτροπή και ο αναπληρωτής υπουργός, οι προδιαγραφές του διαγωνισμού πληρούν όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες ανταποκρίνονται στις άμεσες υγειονομικές ανάγκες της χώρας μας, δεν ευνοούν καμία μα καμία εταιρεία ούτε βεβαίως την Siemens που αναφέρατε και μας κατηγορούν, που δεν προκύπτει καν αν πληροί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει διαγωνισμός με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος με διαφάνεια και συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ας κάνουν λίγη υπομονή όσοι κατηγορούν κι ας περιμένουν το αποτέλεσμα».

Για ποιες ομάδες πληθυσμού είναι υποχρεωτικό το self test - Αρχές Απριλίου η διάθεσή τους από τα φαρμακεία

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη χρήση των self test από τους πολίτες, έδωσε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα καθολικό μέτρο, προαιρετικό για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, υποχρεωτικό όμως για ομάδες πληθυσμού οι οποίες έχουν σχέση με κρίσιμες δραστηριότητες που θα πρέπει με ασφάλεια να λειτουργήσουν.

Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει αρχές Απριλίου, από τα φαρμακεία και κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα 2 μηνών. Προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και σε συνεργασία με τα φαρμακεία και φαρμακαποθήκες εξετάζεται τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου να δοθεί προτεραιότητας σε άτομα έως 67 ετών, δεδομένου ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι εργασιακή ενεργή, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Υποχρεωτικό και μη το self test

Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομική δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και την ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις στην εστίαση, στο τομέα τουρισμού, στην μεταποίηση και στα δικαστήρια να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορονοϊού.

Επιπλέον προκειμένου τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση τεστ παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη. Για τη δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει πλατφόρμα self testing.gov.gr, μέσω της οποία θα παρέχονται και όλες οι πληροφορίες.

Όλα τα δικαιώματα, όπως άδεια από την εργασία ή απουσία από το σχολείο κατοχυρώνονται με το επιβεβαιωμένο τεστ, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας.

Τρόπος χρήσης των self test

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα rapid test. Είναι κυρίως ρινικά test ή test λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι πολίτες με δεύτερο rapid test, που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή, θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το θετικό αποτέλεσμα.

Self test για περιορισμό της διασποράς και επανεκκίνηση δραστηριοτήτων

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, η κυβέρνηση υλοποιεί μια νέα δράση στον τομέα των διαγνωστικών ελέγχων που θα επιτρέψει σε συνδυασμό με την πρόοδο του εμβολιασμού του πληθυσμού να επανεκκινήσουν οι δραστηριότητες. Η δράση αυτή είναι συμπληρωματική στις δράσεις στοχευμένου και τυχαιοποιημένου ελέγχου και αφορά στη χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, κυρίως για την έγκαιρη ανεύρεση ασυμπτωματικών φορέων οι οποίοι δεν είχαν λόγο να εξεταστούν. Είναι γνωστό ότι ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του ιού δεν έχουν συμπτώματα και μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν, και οι τακτικοί έλεγχοι με τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Γειλ η εβδομαδιαία διάθεση τεστ στο σύνολο του πληθυσμού θα απέτρεπε 2,8 εκατ. μολύνσεις και πάνω από 15.000 θανάτους.

Η εκστρατεία του διαγνωστικού ελέγχου υλοποιείται μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών. «Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διασπορά του και να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων», κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.