Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δηλώνει σε ανακοίνωσή του που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων, αφού στέλεχος του οργανισμού δήλωσε σήμερα στον Τύπο ότι υπάρχει τέτοια σύνδεση.

 

Επί των ήλων. Το ότι...κατόρθωσαν να χάσει ο κόσμος την εμπιστοσύνη του, όχι στον ΕΜΑ, αλλά κυρίως στους εμβολιασμούς με το AstraZeneca λίγο ενδιαφέρει, μπροστά στο ότι κινδυνεύουν ζωές και από αυτό καθαυτό το εμβόλιο αποδεδειγμένα πλέον, αλλά και από τον φόβο και την δικαιολογημένη άρνηση να εμβολιαστούν. Πρόκειται για παρωδία. Απλώς να θυμίσουμε ότι ο ΕΜΑ, απαρτίζεται από τους εθνικούς οργανισμούς φαρμάκων, οι οποίοι μπορούν αν θέλουν έκαστος ή κατά ομάδες να συγκαλέσουν έκτακτες συσκέψεις ή και να διαφοροποιηθούν δημόσια, ιδίως σε ένα τέτοιας τεράστιας σημασίας γεγονός που αφορά υγεία και ζωές

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του EMA που εδρεύει στο Άμστερνταμ. Απόφαση για το θέμα θα ανακοινωθεί αύριο ή την Πέμπτη, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Μάρκο Καβαλέρι, υπεύθυνος στρατηγικής για τα εμβόλια στον EMA, είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero που δημοσιεύεται σήμερα ότι «είναι σαφές ότι υπάρχει μια σχέση με το εμβόλιο».

Ο EMA είχε ανακοινώσει στις 18 Μαρτίου ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων και πως η χρήση του παραμένει ασφαλής, μετά την αναστολή χρήσης του από αρκετές χώρες.

Η υπηρεσία είχε εξηγήσει ωστόσο τότε ότι υπάρχει ενδεχόμενη σχέση με σπάνιες περιπτώσεις σχηματισμού θρόμβων και ότι θα δημοσιοποιήσει επικαιροποιημένες συστάσεις κατά τη σύνοδο της επιτροπής ασφάλειάς του αυτή την εβδομάδα.