Η ΠΓΔΜ αναμένει ότι θα εξασφαλίσει σύντομα μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ και θα αυξήσει τις προσπάθειές της για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να ενταχθεί, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

«Έχουμε μπροστά μας έναν συγκεκριμένο στόχο. Ουδέποτε βρισκόμασταν πιο κοντά στο να λάβουμε μια ημερομηνία για να αρχίσουμε ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ», δήλωσε ο Ζάεφ, αφού συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Εργαζόμαστε για να επιλύσουμε επιτυχώς το ζήτημα του ονόματος. Η επίλυση του ζητήματος αυτού θα ανοίξει τις πόρτες για να αρχίσουμε ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ και για να μπούμε στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ακόμη πως η κυβέρνησή του θα «διπλασιάσει» τις προσπάθειές της για να εξασφαλίσει πως οι μεταρρυθμίσεις είναι «πιο ορατές, συγκεκριμένες και αποτελεσματικές».

Ο Τουσκ βρίσκεται στα Σκόπια για μια περιφερειακή συνάντηση αρχηγών κρατών στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι της Κροατίας και της Σλοβενίας, των μόνων πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών που έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στην ΕΕ.