(upd 17:45) Κρίσιμη συνάντηση για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό, έχουν στο Σούνιο οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς  και Σκοπίων Νικόλα Ντιμιτρόφ, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στο περιθώριο της συνόδου των βαλκανικών κρατών μελών της ΕΕ με την Ομάδα του Βίσεγκραντ και τις υποψήφιες προς ένταξη  χώρες.

Τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Μαΐου στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφης ΕΕ-Δ. Βαλκανίων, ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς με δήλωσή του μετά την 6ωρη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Όπως είπε ο κ. Νίμιτς, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σήμερα ακόμα μία «πολύ σοβαρή συνάντηση», «με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά» προετοιμάζοντας τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

«Ελπίζουμε να αποδείξουμε ότι το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν, και το μέλλον στο μέλλον», σημείωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάςυπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, οκτώ χωρών του Βίσεγκραντ και των Βαλκανίων. «Από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε και θα υπάρξει η νομική επικύρωση αυτής της συμφωνίας, ο δρόμος για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με την ΕΕ είναι ανοικτός», τόνισε.

Αισιόδοξος για την πορεία των διαβουλεύσεων δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ. «Βρισκόμαστε σε μία πολύ ευαίσθητη φάση, κατ’ ουσίαν αντιμετωπίζουμε μία από τις τελευταίες εναπομείνασες διαφορές και διερευνούμε τον τρόπο που θα καλυφθούν οι ανάγκες αμφοτέρων των πλευρών. Θεωρώ πως έχουμε ενώπιόν μας μία μεγάλη ευκαιρία, έχουμε επενδύσει τεράστια προσπάθεια σ’ αυτό».