Έκκληση «για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, στην οποία θα προστατεύονται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα» απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την αυριανή, Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδιος για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα, αλλά και θεσμικά υπεύθυνος ως πρόεδρος της ομάδας εργασίας του προεδρείου (Ομάδα Υψηλού Επιπέδου) που κατευθύνει την πολιτική Ισότητας και Διαφορετικότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο μήνυμά του, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο λόγος που καθιερώθηκε η 17η Μαΐου, ως Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, είναι ότι «πολλές χώρες δυστυχώς ακόμα και σήμερα ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ του ιδίου φύλου».

Σημειώνει ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δεσμευθεί για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων» και για τον σκοπό αυτό ιδρύθηκε το 2004 στο Ευρωκοινοβούλιο μια Ομάδα Υψηλού Επιπέδου, για την προώθηση και υπεράσπιση της Ισότητα των Φύλων και της Διαφορετικότητας.

Όπως αναφέρει, αυτήν την περίοδο ετοιμάζεται ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της προστασίας της διαφορετικότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αξιοποιώντας και αντίστοιχο πρόσφατο σχέδιο δράσης που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αυτό το σχέδιο θα υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τη ζωτική σημασία της καταπολέμησης της ομοφοβίας και τρανσφοβίας, προκειμένου να οικοδομούμε καθημερινά ένα ανοικτό, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις εργασιακό περιβάλλον».

«Οι ΛΟΑΤ κοινότητες έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα και τα άτομα ως πολίτες, όχι μόνο να συμμετέχουν στις πολιτικές διαδικασίες, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία χωρίς τον φόβο του αποκλεισμού ή της ποινικής δίωξης» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας ακόμα ότι στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα «με καθαρές μεγάλες πλειοψηφίες το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει μέτρα προς την αντίστοιχη κατεύθυνση και αυτό είναι ένα βήμα ωρίμανσης και δημοκρατικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας.

Τέλος, δεσμεύεται, ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και διάλογο «για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, στην οποία θα προστατεύονται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλες και όλους».