Το «Ilidenska Republika Makedonija» (Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας σε ελεύθερη μετάφραση) είναι το νέο όνομα που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η πλευρά της ΠΓΔΜ για λύση στο Σκοπιανό, τονίζοντας πως μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έκανε μία νέα πρόταση για το οριστικό όνομα της χώρας του. Πρόκειται για τη σύνθετη ονομασία «Ilidenska Republika Makedonija», που σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ζάεφ στον Έλληνα πρωθυπουργό ικανοποιεί τον όρο του erga omnes, δηλαδή να χρησιμοποιείται από τους πάντες (διεθνώς και εγχώρια ) και για όλες τις περιπτώσεις. Ο Σκοπιανός ηγέτης θεωρεί πως δε θα μπορούσαν να το αρνηθούν ούτε στη αντιπολίτευση, ανοίγοντας το δρόμο και για τη συνταγματική αναθεώρηση που απαιτεί η ελληνική πλευρά.

Ο όρος Ilidenska (Ίλιντεν) προέρχεται από την ημέρα της γιορτής του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου Ιουλιανό Ημερολόγιο / 2 Αυγούστου Γρηγοριανό ημερολόγιο) και έχει να κάνει με την Εξέγερση του Ίλιντεν, που πραγματοποιήθηκε το 1903. Ήταν μία επανάσταση σλαβοφώνων της Μακεδονίας που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σήμερα αυτή η επανάσταση γιορτάζεται στην ΠΓΔΜ ως εθνική επέτειος και για πολλούς στη χώρα θεωρείται η αρχή της Σλαβομακεδονικης εθνογένεσης.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η πρόταση αυτή δε γίνεται δεκτή από την ελληνική πλευρά, με βάση τη συγκεκριμένη σειρά των λέξεων. Ωστόσο, αν η λέξη "Ilidenska" ερχόταν δίπλα στη λέξη "Makedonija", ορισμένοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συζήτησης.

Διαβάστε Επίσης

Μαξίμου για Σκοπιανό: Δεν υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές