Την ανάγκη ανασύστασης της ιστορικής μνήμης, ιδίως τώρα που η χώρα εξέρχεται μιας πολυετούς περιπέτειας, επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης στο πλαίσιο εκδήλωσης τιμής που πραγματοποιήθηκε στους Κορυσχάδες για τη συμπλήρωση 74 χρόνων από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Βούτσης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Καρπενησίου και του Δήμου Αγράφων, για την οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των δύο Μουσείων Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες και την Παλαιά Βίνιανη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επισήμανε την ανάγκη ανασύστασης της ιστορικής μνήμης, ιδίως τώρα που η χώρα εξέρχεται μιας πολυετούς περιπέτειας, και ε εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει η ευρύτερη περιοχή «ένα υπερτοπικό κέντρο τιμής, μνήμης, επαφής των νέων γενιών, των σχολείων όλης της χώρας με την ιστορία μας» τονίζοντας πως «μόνο έτσι, κοιτάζοντας τον εαυτό μας στον καθρέφτη της ιστορίας, θα μπορέσουμε να πορευτούμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον».

«Βγαίνοντας από μια πολύχρονη περιπέτεια που βίωσε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια -είπε- έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, τη ραχοκοκαλιά του κοινωνικού μας ιστού, τη δικαιοσύνη ως στοιχείο προόδου. Πέραν της παραγωγικής ανασυγκρότησης, έχουμε ανάγκη να δούμε κατάματα ως κοινωνία τον εαυτό μας πριν από την κρίση και ακόμα παλιότερα, έτσι ώστε τα νέα παιδιά να δουν το δικό τους μέλλον σε μια ανοικτή λεωφόρο και όχι στα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί» ανέφερε ο κ. Βούτσης επισημαίνοντας ταυτόχρονα: «Δεν ξαναγράφουμε την ιστορία. Επανασυστήνουμε τη μνήμη της αμερόληπτα για να δώσουμε κουράγιο, θάρρος, μεράκι, περηφάνια στις νέες γενιές. Ο πατριωτισμός δεν χρειάζεται επαγγελματίες. Επαγγελματίες εθνικόφρονες, επαγγελματίες μακεδονομάχους, επαγγελματίες του ποντιακού ελληνισμού, επαγγελματίες της αιωνόβιας αριστεράς. Δεν είναι έτσι. Πατριώτες είμασταν και είμαστε όλοι».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση της Βουλής στα αιτήματα που υποβλήθηκαν πριν ένα χρόνο από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τον εκσυγχρονισμό των δύο Μουσείων, υπογραμμίζοντας την ιστορικότητα του τόπου, καθώς όπως τόνισε «εδώ χτύπησε η καρδιά της Εθνικής Αντίστασης, του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα και αιμοδότησε στέλνοντας μηνύματα σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό».

«Ήταν δίκαιο και γίνεται πράξη» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, διότι όπως ανέφερε «πέρυσι τέτοιον καιρό, μετά από παρότρυνση των τοπικών αρχών και προς τη Βουλή των Ελλήνων και προς την Κυβέρνηση, κάναμε τις πρώτες συνεννοήσεις κι απέδωσαν. Και είμαστε πλέον εδώ με δύο συμβάσεις και με έτοιμη και άνετη χρηματοδότηση για ό,τι ζητήθηκε και είναι απαραίτητo, με μια εξαιρετική προεργασία που έχει γίνει από το τεχνικό κι επιστημονικό επιτελείο της Βουλής, με τη συνεργασία και φορέων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αναφέρομαι ειδικά στον κ. Κόκκαλη γιατί όλοι ξέρουμε τον λόγο για τον οποίο βρίσκεται εδώ, καθώς και για τον παππού του τον οποίο όλοι τιμούμε γιατί άφησε το δικό του αποτύπωμα στην Κυβέρνηση του Βουνού».

Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε δραματικό το μήνυμα εκείνης της εποχής, καθώς είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν απέφυγε τον εμφύλιο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αλλά ταυτόχρονα είμαστε η χώρα στο συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο, με αυτούς τους γείτονες, με τους οποίους πρέπει από κοινού να επιβιώνουμε και να χαράζουμε το μέλλον ως πόλος σταθερότητας. Δεν μπορούμε να φύγουμε έξω από αυτή τη μοίρα και από αυτές τις μνήμες ούτε πρέπει να φύγουμε» ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη «να προοδεύσουμε και να γίνουμε ένας ακόμα πιο στιβαρός πόλος σταθερότητας στην περιοχή μας, για να λειτουργήσουμε πρωταγωνιστικά, έτσι ώστε και η Ευρώπη να αλλάξει αφού σταθεί στα πόδια της και η ειρήνη στην περιοχή μας να επικρατήσει έναντι των πολεμικών εστιών και της σφαγής των λαών».

Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε την απερίφραστη καταδίκη του για τη φασιστική επίθεση κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη. «Πρέπει να καταδικάσουμε όλοι ομόθυμα αυτή τη φρικτή επίθεση που δέχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην τελετή τιμής για τη γενοκτονία του Πόντου, σε μια ιερή στιγμή» είπε και πρόσθεσε πως «ο αντιφασιμός πρέπει να εκδηλώνεται κάθε φορά που εκδηλώνεται ο φασισμός με διάφορες αφορμές, όχι μόνο στη χώρα μας -που το υπέστη κι έκανε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα- αλλά και σε όλη την Ευρώπη».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Βαρεμένος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κώστας Αθανασίου, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής και μέλη αντιστασιακών οργανώσεων. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.