Το σενάριο παράτασης του μνημονίου αποκλείεται. Η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους είναι το «κλειδί» για να προχωρήσει δυναμικά η χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής». Για το Μακεδονικό μιλά παράθυρο ευκαιρίας για λύση.

«Θεωρούμε πατριωτικό και κοινωνικό μας καθήκον, να θεμελιώσουμε την ανασυγκρότηση της χώρας πάνω σε υγιή δημόσια οικονομικά», αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης σε άρθρο του με τίτλο: «Έξοδος από τα μνημόνια και λύση στο Μακεδονικό, η δίδυμη πρόκληση».

Ο κ. Παπαδημούλης, αποκλείει το σενάριο παράτασης του μνημονίου και τονίζει ότι «η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια με κυβέρνηση Τσίπρα». Όπως σημειώνει, επίσης, «ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση δεν σκοπεύουν μετά τα μνημόνια να αναβιώσουν το χρεοκοπημένο παραγωγικό και πολιτικό μοντέλο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, θεωρούμε πατριωτικό και κοινωνικό μας καθήκον, να θεμελιώσουμε την ανασυγκρότηση της χώρας πάνω σε υγιή δημόσια οικονομικά».

«Βγαίνοντας από τα μνημόνια θα μπούμε σε μια άλλη περίοδο, με πολύ μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας -και άρα μεγαλύτερη ευθύνη για όσους παίρνουν αποφάσεις» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδημούλης. Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους σημειώνει ότι «μόλις πριν λίγες ημέρες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μου, διέψευσε με δήλωση-κόλαφο τις εγχώριες Κασσάνδρες, τονίζοντας ότι η Κομισιόν είναι δεσμευμένη και εργάζεται για λύση υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους μέχρι τον Ιούνιο». Τονίζει επίσης, ότι η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους είναι το «κλειδί» για να προχωρήσει δυναμικά η χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Μιλώντας για το ονοματολογικό, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι «το πολύ θετικό νέο είναι ότι πλέον η κυβέρνηση Ζάεφ αποδέχθηκε το erga omnes, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει εδώ και 25 χρόνια» και προσθέτει ότι «αυτό αποτελεί και το "κλειδί" -μαζί με την δρομολόγηση, με ισχυρές και μη αντιστρέψιμες διεθνείς εγγυήσεις της συνταγματικής αναθεώρησης- για να υπάρξει λύση στο θέμα, που να αντέξει στον χρόνο και να σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο λαών».

Εκτιμά δε, ότι «εφόσον υπάρξει λύση, θα εγκριθεί με καθαρή πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή».