Νέα ευκαιρία για συνέχιση των κρίσιμων διαβουλεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, θα έχουν αύριο Δευτέρα οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλο το πρόγραμμα συναντήσεων του Έλληνα υπουργού.

Ύστερα από τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, όπου παρά το γεγονός πως οι δύο πλευρές ήρθαν ακόμα πιο κοντά τελικά δεν υπήρξε συμφωνία, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα έχουν ακόμα μία ευκαιρία να βρουν την «χρυσή τομή». Αυτή η νέα συνάντηση θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Όπως έγινε γνωστό, πριν την έναρξη του Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ.

«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα για το ονοματολογικό στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Όσον αφορά την ατζέντα του Συμβουλίου, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Ιράν, το νέο πλαίσιο σχέσεων της Ε.Ε με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) μετά το 2020, καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Επίσης, θα συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ενώ, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, οι ΥΠΕΞ θα εστιάσουν στο θέμα των εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Πυκνό πρόγραμμα υψηλών επαφών για τον Ν.Κοτζιά

Αύριο το απόγευμα, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών, θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμάγερ, με τον οποίο τον συνδέει μία στενή σχέση φιλίας χάρη στην οποία, ως ομόλογοι κατά την περίοδο της θητείας του κ. Στάινμάγερ στο ΥΠΕΞ, είχαν καταφέρει να αμβλύνουν πολλές φορές τις εντάσεις στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις. Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι δεν είναι σύνηθες ο Γερμανός ΠτΔ να δέχεται υπουργούς Εξωτερικών.

Την Τρίτη, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. Οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην εφαρμογή του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan) που υπεγράφη το 2016, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σημαντικές όμως θα είναι και οι επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών εντός του καλοκαιριού. Ειδικότερα τον Ιούνιο, ο Ν. Κοτζιάς, προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, θα επισκεφθεί τη Μόσχα, ενώ λίγες ημέρες μετά θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ο συγκεκριμένος κύκλος υψηλών επαφών του υπουργού Εξωτερικών θα ολοκληρωθεί με επίσημη διμερή επίσκεψη στην Λ.Δ. της Κίνας εντός του καλοκαιριού, σε ημερομηνία που θα οριστικοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Οι συναντήσεις αυτές είναι οι κύριες ανάμεσα σε πολλές άλλες που έχουν επίσης προγραμματιστεί.