Οι προοπτικές και οι προκλήσεις των Δυτικών Βαλκανίων θα βρεθούν στο επίκεντρο των ημερίδων που οργανώνει η Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) η οποία θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από σήμερα Τρίτη και μέχρι μεθαύριο Πέμπτη, για τις Ημερίδες Μελέτης, που διοργανώνονται δύο φορές το χρόνο με στόχο την ευρύτερη κατανόηση των τοπικών και περιφερειακών προκλήσεων και την συγκρότηση συγκεκριμένων προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Αναμένεται να συζητηθούν θέματα, όπως η άνοδος του εξτρεμισμού, η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η ενδυνάμωση των αρχών καλής γειτονίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, το κοινωνικό ντάμπινγκ, οι περιφερειακές ανισότητες και οι αριστερές προτάσεις για αειφόρο ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς.

Η πρόεδρος της GUE/NGL Γκάμπι Τσίμερ δήλωσε πως είναι πρόθυμη να συναντήσει τοπικούς και περιφερειακούς παράγοντες και ειδικούς, ώστε να κατανοήσει καλύτερα αυτό το κομμάτι της Ευρώπης και τις διαφορετικές του προοπτικές.

«Προσβλέπω ιδιαίτερα σε συναντήσεις με ανθρώπους από την Αριστερά καθώς και άλλους ακτιβιστές της περιοχής. Ελπίζω να έχω εξαιρετικές συζητήσεις μαζί τους και να συνεργαστώ μαζί τους όσο καλύτερα γίνεται σε διάφορα θέματα που αντιμετωπίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια. Θα έχουμε τη χαρά να συναντηθούμε και με το δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος θα μας επισκεφθεί την Τρίτη το πρωί», είπε η κ. Τσίμερ.

«Ένα από τα κύρια θέματα που πρέπει να συζητηθούν είναι η άνοδος της ακροδεξιάς και του εξτρεμισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς αποτελούν μεγάλη πρόκληση για πολλούς από τους φίλους και τους συμμάχους μας στην περιοχή. Η μετανάστευση είναι ένα άλλο καυτό θέμα, και για αυτό έχουμε καλέσει πολλούς ενδιαφέροντες εμπειρογνώμονες για να μας πουν περισσότερα για την κατάσταση εκεί. Προσωπικά, είμαι επίσης πρόθυμη να μάθω περισσότερα για τα όσα διαδραματίζονται όσον αφορά το προσφυγικό, για το κοινωνικό ντάμπινγκ και τις περιφερειακές ανισότητες στη νοτιοανατολική Ευρώπη, και γι΄ αυτό, έχουμε καλέσει πολλούς ενδιαφέροντες ειδικούς στη Θεσσαλονίκη".

Οι ημερίδες θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη και την Τετάρτη στο ξενοδοχείο "THE MET" και την Πέμπτη το πρωί θα συνεδριάσει, στον ίδιο χώρο η Ευρωομάδα της Αριστεράς.

Σήμερα στις 6:30 το απόγευμα η Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές εξελίξεις και Αριστερά» στην αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, με ομιλητές τους ευρωβουλευτές Δημήτρη Παπαδημούλη, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιο Κούλογλου.