Αυτοί που παριστάνουν τους αδιάλλακτους υπερπατριώτες είχαν κάνει μονομερώς πολύ μεγάλες παραχωρήσεις, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM 104,9». Για τις διαπραγματεύσεις είπε είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη ολοκληρωμένου πακέτου συμφωνίας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

«Πολλοί από αυτούς που ανεβαίνουν στα “κεραμίδια” σήμερα και παριστάνουν τους αδιάλλακτους και τους υπερπατριώτες, είχαν κάνει μονομερώς πολύ - πολύ μεγάλες παραχωρήσεις, χωρίς να αντλήσουν τα αντίστοιχα οφέλη στη διαπραγμάτευση με τη γειτονική χώρα», σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης αναφερόμενος στα συμπεράσματα της «Τρίτης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση Γεωγραφικών Ονομάτων», στα οποία καταγράφεται η ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας.

Όπως είπε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Παπαδημούλης, «θα συνιστούσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία να είναι πιο προσεκτικοί, διότι τα γραπτά μένουν, αλλά και για έναν παραπάνω λόγο. Η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -με την εξαίρεση του ακροδεξιού Όρμπαν- στηρίζει τις προσπάθειες Τσίπρα και Ζάεφ, για να δοθεί λύσει στο μακεδονικό με τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι δυο πρωθυπουργοί. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών στηρίζει το ίδιο, η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Κομισιόν, με επίσημη ανακοίνωσή της χθες. Αν η Νέα Δημοκρατία συρθεί στη γραμμή Σαμαρά- Βορίδη- Γεωργιάδη και του μικροπολιτικού «όχι», νομίζω ότι θα υποστεί τεράστια ζημιά και η ΝΔ θα καταστεί στον ευρωπαϊκό χώρο ένα κόμμα ανάδελφο στους κόλπους της ευρωπαϊκής δεξιάς και κεντροδεξιάς».

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, ο ευρωβουλευτής εκτίμησε πως «αν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, όπως έχει προδιαγραφεί και περιγραφεί θα υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα, τη σταθερότητα στην περιοχή. Και θα βοηθήσει πολύ στην ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και θα βοηθήσει πολύ και την οικονομία όλης της περιοχής και ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας, καθώς η Βόρεια Ελλάδα είναι ο ισχυρότερος πόλος και πυλώνας της ευρύτερης περιοχής και θα είναι και ο βασικός ωφελημένος από μία πορεία σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχής».

«Αν καταφέρουμε να λύσουμε το μακεδονικό υλοποιώντας τη γραμμή του Βουκουρεστίου, γιατί περί αυτού πρόκειται, νομίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα κόστος, θα έχει όφελος. Αυτός που θα έχει κόστος θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα πρέπει επιτέλους να διαλέξει, εγκαταλείποντας αυτήν την τραγική ασάφεια, αν θα στηρίξει τη γραμμή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή, ή τη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά και των Βορίδη- Γεωργιάδη», εξήγησε.

Σχετικά με τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται σήμερα ο κ. Παπαδημούλης παρατήρησε: «Είναι αυτονόητο και συνταγματικό δικαίωμα του καθενός να εκφράζει την άποψή του. Θεωρώ ότι η επιλογή των οργανωτών να μην οργανώσουν συλλαλητήρια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δείχνει ότι και οι ίδιοι καταλαβαίνουν ότι δεν θα τους εξυπηρετούσαν οι συγκρίσεις. Η αίσθηση που έχω είναι ότι στους μήνες που έχουν μεσολαβήσει έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί λύση, έτσι όπως την έχει επιδιώξει η χώρα μας 25 χρόνια. Αντίθετα το γεγονός ότι και στη γειτονική χώρα οργανώνονται συλλαλητήρια και καθυστερεί και ο πρωθυπουργός να δώσει την περίφημη θετική απάντηση με το τηλεφώνημα στον Τσίπρα δείχνει ότι αυτή η λύση που βρίσκεται, είναι περίπου έτοιμη δεν είναι και τόσο κακή για την ελληνική πλευρά».

Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη ολοκληρωμένου πακέτου συμφωνίας στο Eurogroup της 21/6

«Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη ενός ολοκληρωμένου πακέτου συμφωνίας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου», δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης, για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους της και τους θεσμούς.

«Πρέπει πρώτα αυτό να κλειδώσει και να ανακοινωθεί και μετά να σχολιάζουμε τα αποτελέσματα. Μέχρι τότε εργαζόμαστε και προσπαθούμε», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης σημειώνοντας ότι «από το μεσοπρόθεσμο, αυτό που προκύπτει είναι ότι όχι απλώς θα πιάσουμε τους συμφωνημένους στόχους για τα δημόσια οικονομικά και τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά θα έχουμε και περίσσευμα, υπεραπόδοση -και το 2018 και το 2019 και το 2020 και το 2021 και το 2022- πράγμα που θα δώσει μέσα στα επόμενα χρόνια έναν δημοσιονομικό χώρο της τάξης περίπου των 7,5 -8 δισ. ευρώ, ο οποίος θα κατευθυνθεί σε φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές, προκειμένου να έχουμε ένα δικαιότερο μείγμα φορολόγησης, που θα βοηθήσει και τους φορολογούμενους και την οικονομία, ιδιαίτερα τα μεσαία στρώματα που έχουν υπερφορολογηθεί και θα μας επιτρέψει να κάνουμε και κάποια βήματα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους». «Αυτά», εξήγησε, «θα προσδιοριστούν επακριβώς και στην ώρα τους από το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό».

Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση του χρέους επισήμανε: «Εκτιμώ ότι το πακέτο των αποφάσεων του Eurοgroup τον Ιούνιο θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, μια ελάφρυνση περαιτέρω από αυτή που έχουμε ήδη εξασφαλίσει με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ήδη έχουν εφαρμοστεί -της τάξης του 25% του ΑΕΠ- και εργαζόμαστε, έτσι ώστε αυτή η ελάφρυνση του χρέους να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφής και ορατή, γιατί αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο την καμπύλη βιωσιμότητας του χρέους, αλλά θα δώσει και ένα παγκόσμιο σήμα, που θα βοηθήσει στο να πέσουν κι άλλο τα επιτόκια και να μπορέσει και η Ελλάδα να έχει μια πρόσβαση στις αγορές, όπως όλα τα άλλα κράτη της ευρωζώνης που βγήκαν από τα μνημόνια και δανείζονται κανονικά».

Υπενθύμισε, δε, ότι «είναι πολύ συγκεκριμένη δέσμευση του Eurogroup από το 2016 και το 2017 να υλοποιήσει αυτόν τον αλγόριθμο και μόλις προχθές ο πρόεδρος του Eurogroup, ο κ. Σεντένο, επαναβεβαίωσε αυτή τη δέσμευση και το πιο σημαντικό είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προσέθεσε και αυτός ότι κατά την εκτίμησή του η Ελλάδα πάει καλά και θα υπάρξει συνολική απόφαση -συμπεριλαμβανομένου και του χρέους- τον Ιούνιο».

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ισπανία, μετά και την απόφαση του επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ να μην συμπεριλάβει μέλη του Podemos στην κυβέρνησή του, ο κ. Παπαδημούλης παρατήρησε: «Ή εξέλιξη στην Ισπανία είναι θετική, γιατί προστίθεται μια κυβέρνηση με δημοκρατικό προοδευτικό προσανατολισμό στον ευρωπαϊκό Νότο, στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Θα πρέπει βέβαια να περιμένουμε να δούμε και πώς θα εξελιχθούν εκεί τα πράγματα, διότι θα είναι μία κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς ο Σάντσεθ δεν δέχθηκε την πρόταση του Ιγκλέσιας να φτιαχτεί μία κυβέρνηση συνεργασίας ευρύτερη με τη συμμετοχή και τον Podemos.

Πάντως, είναι οπωσδήποτε μία θετική εξέλιξη, που εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ μας ικανοποιεί και η οποία νομίζω ότι θα πρέπει να προβληματίσει και τη Φώφη Γεννηματά, όπως προβληματίζει και όλους τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, γιατί αυτό που δείχνει η πείρα των τελευταίων χρόνων είναι ότι όπου οι Σοσιαλδημοκράτες και το Κέντρο συνεργάζονται με τη Δεξιά κατακρημνίζονται, καταβαραθρώνονται, παθαίνουν 'πασοκιφικέισον', όπως λέγεται πια διεθνώς ο όρος. Αντίθετα, όπου υιοθετούν μία γραμμή πιο δημοκρατική, προοδευτική, με μεγαλύτερη αντίθεση με τη Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό και αναζητούν διάλογο και προοπτική συνεργασιών με τις δυνάμεις της Αριστεράς, εκεί τα καταφέρνουν καλύτερα».