(Ενημέρωση 14:20) Σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, η οποία εκκρεμεί, θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Το ότι τρέχουν οι εξελίξεις στο Σκοπιανό μαρτυρά και το γεγονός πως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων “Makfax”, στη διάρκεια του σαββατοκύριακου υπήρξαν διαβουλεύσεις σε επίπεδο συμβούλων των πρωθυπουργών των δύο χωρών, κατά τις οποίες σημειώθηκε πρόοδος. Οπότε, σήμερα αναμένεται να γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών. Ωστόσο είναι άγνωστο για την ώρα εάν στην επικοινωνία αυτή ο Ζόραν Ζάεφ γνωστοποιήσει τη θέση της κυβέρνησής του σχετικά με το κείμενο συμφωνίας για το θέμα του ονόματος, ή ζητήσει παράταση μερικών ημερών.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της πΓΔΜ διέψευσε πληροφορίες περί διάστασης απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού της χώρας Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας. Οι κ.κ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ, σε μία προσπάθεια να ξεδιαλύνουν τις όποιες αμφιβολίες γευμάτισαν χθες στη γενέτειρα του Ζόραν Ζάεφ, την πόλη Στρούμιτσα, μαζί με τις συζύγους τους και δημοσιοποίησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικές φωτογραφίες και αναρτήσεις .

Οι πληροφορίες από τη γείτονα χώρα έρχονται, σε ένα βαθμό, να επιβεβαιωθούν από την ξαφνική σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Αν και επισήμως δεν έχει γίνει γνωστό το αντικείμενο της συζήτησής τους, εκτιμάται πως αφορά είτε την επικείμενη επίσκεψη του κ. Κοτζιά στη Ρωσία, είτε τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.  Η συνάντηση διήρκεσε περί τη μιάμιση ώρα.