(upd 10.10) Ως ένα αποφασιστικό βήμα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα μεταξύ του των δύο πρωθυπουργών, Ελλάδας και πΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, για την επίλυση του ονοματολογικού, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

Ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μια ευθεία γραμμή, είναι ένας επίπονος αγώνας που έχει τα σκαμπανεβάσματα και τις δυσκολίες του και γι' αυτό σύστησε σε όλους υπομονή και νηφαλιότητα.

«Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε ό,τι δυσκολίες και αν έχει η λύση, συμφέρει τον τόπο» τόνισε και επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, προς όφελος και των δύο πλευρών».

Υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά θέλει «μια συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο, μία συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές».

«Την συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού. Αποσαφήνισε δε ότι όσον αφορά στη γλώσσα «θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες». «Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι - Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία- ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην αυριανή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς ο κ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ποιο από αυτά θέλει.

Παράλληλα επέκρινε τη ΝΔ ζητώντας να πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκαν οι κυβερνήσεις της και ποιο θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν απαντά η ΝΔ στο ερώτημα είτε γιατί ντρέπονται, είτε γιατί δεν ξέρουν τι διαπραγματεύθηκαν, είτε γιατί δεν ξέρουν από διπλωματία.

«Η διπλωματία είναι πολλή υπεύθυνη δουλειά, γιατί είναι υπεύθυνη για το μέλλον του τόπου μας και του λαού μας, ώστε να μπορεί να την αφήσει κανείς να επανέλθει στα χέρια εκείνων που θεώρησαν ότι είναι κολπάκια και πλακίτσες» είπε ο υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο της συνέντευξή του απόψε στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα τονίζοντας: «Εμείς δεν παίζουμε, ούτε εξηγούμε τη διαπραγμάτευσή μας ως ένα παιχνίδι- καλαμπουράκι».

Ερωτηθείς σχετικά με τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη πρόσφατα για τα ντοκουμέντα στον ΟΗΕ των παλαιότερων διαπραγματεύσεων και τις ευθύνες των κυβερνήσεων της αντιπολίτευσης ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι ο ίδιος ουδέποτε εκβιάζει, και ότι το ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι «γιατί νοιώθουν εκβιαζόμενοι». Εξήγησε ότι δεν βγάζει τα ντοκουμέντα αυτά «για να μη γίνουμε ρεντίκολο εδώ στη χώρα» και ότι σε όσους τον αποκαλούν «προδότη» πως ο ίδιος απαντά ότι πρέπει να είναι «σεμνοί».

«Εγώ», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, «ρωτάω: πείτε μας, έχετε προτείνει ποτέ «Μακεδονία Σκοπίων» με εσωτερική χρήση στο όνομα «Μακεδονία»; Η κα Μπακογιάννη βγαίνει και λέει «δεν το είπαμε ποτέ». Και εγώ έχω ένα ερώτημα: θέλει να το πει για να με προκαλέσει να βγάλω τα ντοκουμέντα ή δεν το ξέρει; Το πρώτο το πιστεύω περισσότερο από το δεύτερο. Εγώ λέω: σεμνά παιδιά. Δεν θα κάνετε τις παρθένες, ότι δεν είχατε κάνει καμιά πρόταση και καμιά συμφωνία, διότι διαβάζουμε, υπάρχουνε τα ντοκουμέντα» είπε και συμπλήρωσε ότι το θεωρεί αυτό «θράσος». «Δεν τους προκαλώ ότι θα βγάλω τα έγγραφα, τους προκαλώ να σταματήσουν να λένε ψέματα» κατέληξε.

Σχετικά με την ένταση που καλλιεργείται από τουρκικής πλευράς στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας εναντίον της Ελλάδας ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, στη συνέχεια στο πλαίσιο της συνέντευξής του, ως πρόβλημα και στην αντιπολίτευσή της, υπενθυμίζοντας ότι και την ιστορία με τα νησιά του Αιγαίου την ξεκίνησε η αντιπολίτευση.

Επισήμανε ότι όλοι οι διεθνείς παίκτες, και ιδιαίτερα στη δύση, έχουν την απορία και περιμένουν να δουν πού ακριβώς πηγαίνει η Τουρκία από το είδος του αποτελέσματος στις εκλογές «διότι από αυτό θα εξαρτηθεί η σταθερότητα της Τουρκίας αλλά και πόσο εκνευρισμένοι θα είναι οι πιθανοί νικητές», όπως είπε.

Στο πλαίσιο αυτό αποσαφήνισε ότι στις λεκτικές προκλήσεις της Τουρκίας ο ίδιος δεν απαντά καθώς «η ελληνική διπλωματία μετρά τα λόγια της γιατί είμαστε σοβαροί, νηφάλιοι και υπομονετικοί». «Δεν είμαστε κοκοράκια για να τσακωνόμαστε» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να μετράει τα λόγια του όσον αφορά τρίτες χώρες. Εγώ ελπίζω να λειτουργήσει η δημοκρατία στην Τουρκία, να έχουμε πραγματικά δημοκρατικά εκλογές, να εκλέξει αυτόν που προτιμάει ο τουρκικός λαός και να επιδείξουν αυτοί που θα εκλεγούν στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές νηφαλιότητα και ηρεμία και να πάψουν οι εκδηλώσεις που προκαλούν την ανησυχία, την νευρικότητα και τον αναθεωρητισμό τους».