Με τη συμμετοχή αξιωματούχων 25 χωρών και διεθνών οργανισμών ανοίγει τις πύλες της σήμερα η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη ΝΑ Μεσόγειο. Για «γεφυροποιό» πλέγμα στις χώρες της περιοχής κάνει λόγο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. 

Το "πνεύμα της Ρόδου" για τρίτη συνεχή χρονιά συνεχίζει στο γόνιμο έδαφος της θετικής ατζέντας που διάνοιξε η ελληνική διπλωματία. Η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες της σήμερα και επί ένα διήμερο θα δώσει τη δυνατότητα σε εκπροσώπους από 25 χώρες και διεθνείς οργανισμούς να καθίσουν γύρω από το τραπέζι και να συνεκτιμήσουν τις τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή επιχειρώντας ένα ακόμη βήμα για διάλογο και συνεργασία. 

Από ένα σχήμα 8+8, αραβικών και ευρωπαϊκών χωρών που είχε δρομολογήσει με πρωτοβουλία του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, το 2016, σήμερα στην τρίτη της διεξαγωγή η Διάσκεψη της Ρόδου βρίσκεται ακόμα πιο ενισχυμένη με τη συμμετοχή υψηλών αξιωματούχων από τον ΟΗΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, ενώ μαζί με τις συμμετέχουσες χώρες (Ελλάδα, Ιράκ, Παλαιστίνη, Ομάν, Κύπρος, Βουλγαρία, Αλβανία, Αίγυπτος, Λίβανος, Αλγερία, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Κροατία, Ιορδανία, Κατάρ, Τυνησία, Μαρόκο) έχουν προσέλθει ως παρατηρητές και το Βιετνάμ, η Κολομβία και η Ινδονησία.

Βασικός στόχος της Διάσκεψης είναι η αναζήτηση νέων τρόπων ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας σε ποικίλους τομείς προς όφελος των λαών της περιοχής, μία θετική ατζέντα την οποία προωθεί με κάθε τρόπο και πολλές πρωτοβουλίες την τελευταία τριετία ο Ν. Κοτζιάς ως βασικό εργαλείο της ελληνικής διπλωματίας με στόχο την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου χώρας μας.

Ειδικότερα, η Διάσκεψη θα έχει ως θέμα τη διαμόρφωση μίας θετικής ατζέντας για τη σταθερότητα και την ευημερία ("The Spirit of Rhodes: Shaping a Positive Agenda for Stability and Prosperity").

Στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης, σήμερα, οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν στην εξέταση των γεωπολιτικών προκλήσεων στην περιοχή, καθώς πολλά έχουν μεσολαβήσει από την προ έτους προηγούμενη 2η Διάσκεψη στο περιβάλλον ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνεχιζόμενη εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, όπως τόνισαν διπλωματικές πηγές, διανύει τον όγδοο πια χρόνο και, έχοντας ήδη στοιχίσει τη ζωή σε μισό εκατομμύριο Σύριους, εισέρχεται σε νέα φάση μετά την υποχώρηση του ISIS. Αυτή χαρακτηρίζεται από οξυνόμενους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, απομακρύνοντας έτσι την προοπτική ειρήνευσης και επιστροφής στην προηγούμενη κατάσταση και την ομαλότητα στο άμεσο μέλλον. Με τον μισό πληθυσμό της Συρίας εκτοπισμένο και τη χώρα σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη, οι προκλήσεις της επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους μέσω της διασφάλισης συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης, καθώς και του υψηλού κόστους για την ανοικοδόμηση της χώρας, απαιτούν αποφασιστικότητα και συντονισμό δυνάμεων των χωρών της περιοχής. Η καλή είδηση, εξάλλου, της ήττας του ISIS σε τακτικό-επιχειρησιακό επίπεδο δεν εξαλείφει τούς, σε βάθος χρόνου, στρατηγικούς κινδύνους από τη μη πλήρη εξόντωση της στρατιωτικής απειλής που αυτό αντιπροσωπεύει, καθώς και από τη διασπορά της σε νέους θύλακες θρησκευτικού εξτρεμισμού, είτε στην περιοχή, είτε στις χώρες προέλευσης των μαχητών του ISIS που επιστρέφουν.

Η δεύτερη συνεδρία θα αφορά τη συζήτηση για τη διαμόρφωση μίας νέας δομής ασφαλείας στην περιοχή. Με στόχο μία άμεση, συνολική και συντονισμένη προσπάθεια, οι συμμετέχοντες θα επιδιώξουν, να προτείνουν λύσεις, προτάσσοντας τη θετική ατζέντα συνεργασίας στο πλαίσιο αυτού που επικράτησε να αποκαλείται ως «το πνεύμα της Ρόδου». Αναγνωρίζοντας και τη σημασία της σύγχρονης οικονομικής ανάπτυξης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία στη βάση των κοινών αρχών που συνδέουν τα κράτη της περιοχής, θα αναζητηθούν τρόποι για τον μετριασμό και, ει δυνατόν, την εξάλειψη των πηγών και αιτιών αστάθειας στην περιοχή, προς όφελος των λαών της.

Η τρίτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και θα εστιάσει στην αναζήτηση τρόπων συνεργασίας σε θέματα ψηφιακής οικονομίας (Digital Economy), υπό το συντονισμό του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά.

Με δεδομένο ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου συνδέεται άμεσα με την κατάσταση των οικονομιών και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων θα στραφεί στην ψηφιακή μετεξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας που επηρεάζει όλους τους τομείς και τις προοπτικές που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στις περιφερειακές δομές συνεργασίας στις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την καινοτομία καθώς και την συναφή εκπαίδευση και πιστοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστεί η ενδυνάμωση και η επέκταση υφιστάμενων δομών και σχημάτων συνεργασίας -όπως η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου στους τομείς της τεχνολογίας και της επικοινωνίας- αλλά και η σύσταση νέων σχημάτων σύμπραξης και συνεργειών με την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων κρατών της περιοχής σε προωθημένους τομείς και θεματικές της ψηφιοποίησης της οικονομίας.

Οι εργασίες της Διάσκεψης θα ολοκληρωθούν αύριο με την υιοθέτηση Κοινού Ανακοινωθέντος και συνέντευξη Τύπου.