Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τα σημαντικά βήματα που έγιναν την περασμένη εβδομάδα προς την έξοδο της Ελλάδας τον Αύγουστο από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για τη συνάντηση της Τερέζα Μέι με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι, καθώς η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, υπάρχουν προοπτικές στενότερων επιχειρηματικών δεσμών στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και της ναυτιλίας», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται πως «η φιλία μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας μετρά ήδη πολλούς αιώνες και σήμερα είναι πιο δυνατή από ποτέ, καθώς εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες επισκέπονται την Ελλάδα κάθε χρόνο».

«Η κα Μέι και ο κ. Τσίπρας συζήτησαν, επίσης, θέματα παράτυπης μετανάστευσης και συμφώνησαν ότι αποτελούν κοινή πρόκληση που απαιτεί συντονισμένη και συνολική αντιμετώπιση και μέσω της συνεχιζόμενης εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Η πρωθυπουργός κα Μέι δήλωσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει μια βιώσιμη λύση και μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσέθεσε μάλιστα ότι η Βρετανία θα αποστείλει ένα ακόμα σκάφος της βρετανικής Υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων στο Αιγαίο ώστε να συνδράμει τις ζωτικής σημασίας επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η πρωθυπουργός επίσης ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για τη συνεχιζόμενη πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η μελλοντική βαθιά και συνολική εταιρική σχέση σε θέματα εμπορίου και ασφάλειας είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και των κρατών μελών συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Συζητήθηκαν επίσης περιφερειακά ζητήματα και υπήρξε συμφωνία για τη σημασία ενθάρρυνσης της προόδου των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας χαιρέτισε τον εποικοδομητικό ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτριας δύναμης στις έως τώρα συνομιλίες.

Με τη σειρά της η κα Μέι χαιρέτισε την ιστορική συμφωνία της Ελλάδας με τον βόρειο γείτονά της για το ονοματολογικό και τα οφέλη που θα έχει για την περιφερειακή σταθερότητα.

«Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης της ελληνοτουρκικές σχέσεις και συμφώνησαν ότι η συνέχιση του διαλόγου είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας», σημειώνεται επίσης.

«Τέλος, η Βρετανίδα πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να στηρίξει η διεθνής κοινότητα το σύστημα των παραδεδεγμένων διεθνών κανόνων οι οποίοι περιλαμβάνουν την καταγγελία και αντίδραση σε κακόβουλες συμπεριφορές της Ρωσίας», καταλήγει το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο.