«Η μοίρα των βαλκανικών λαών είναι κοινή και ο μόνος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων είναι η συνεργασία και η αλληλεγγύη. Το οδυνηρό κεφάλαιο της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια πρέπει να κλείσει οριστικά» ανέφερε, ανοίγοντας νωρίτερα σήμερα τις εργασίες της επιστημονικής ημερίδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών, ο υφυπουργός, Τέρενς Κουίκ.

«Η σημερινή ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας των δύο χωρών να υλοποιηθεί η συμφωνία. Σκοπός της σημερινής ημερίδας είναι να γίνει μία σφαιρική, νηφάλια και γόνιμη επιστημονική συζήτηση, για όλα τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία και που παρέχει την ευκαιρία να εξετασθούν όλες τις πτυχές της και να κατατεθούν απόψεις που καλύπτουν το σύνολο του πολιτικού φάσματος και θα συνεισφέρουν στην αποσαφήνιση κρίσιμων εννοιών της συμφωνίας» πρόσθεσε ο κ. Κουίκ.

Για λαϊκισμό κατηγόρησε μέρος του πολιτικού κόσμου ο συντονιστής της πρώτης συνεδρίασης της ημερίδας, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Σταθόπουλος. «Υπήρξε πολιτικός ηγέτης που χαρακτήρισε τη συμφωνία "σόου των Πρεσπών"» τόνισε ο κ. Σταθόπουλος.

«Είναι δυνατόν, σε μία ιστορική κίνηση να μη μπαίνουμε στο περιεχόμενο και να μη βλέπουμε ότι οι βόρειοι γείτονες οικειοποιούντο την αρχαία ιστορία μας, την οποία τώρα αποκηρύσσουν με τη συμφωνία και λένε ξεκάθαρα ότι δεν έχουν σχέση με την αρχαία Μακεδονία» διερωτήθη. «Έως τώρα, με τη συμπεριφορά μας, είχαμε χαρίσει το όνομα "Μακεδονία" με το να διεκδικούμε την αποκλειστική χρήση του όρου. Με τη συμφωνία, η γενικευμένη χρήση τού ονόματος σταματάει. Στο εξής θα λέγεται βόρεια Μακεδονία δηλαδή μέρος της Μακεδονίας. Πρέπει να γίνει επί τους ουσίας συζήτηση. Η κοινή γνώμη φανατίζεται εύκολα, αρκεί η πολιτική ηγεσία να προσπαθεί να νουθετήσει και μπορεί να το πετύχει εάν νουθετούσε λέγοντας ότι με αυτήν τη συμφωνία εξυπηρετούνται και δεν θίγονται τα εθνικά συμφέροντα» κατέληξε ο κ. Σταθόπουλος.

Δείτε επίσης: