«Πρέπει να έχουμε όλοι μας υπόψη ότι στις διεθνείς σχέσεις η ψυχραιμία και η αποφυγή ενός φαύλου κύκλου νευρικών αντιδράσεων είναι ο καλύτερος σύμβουλος», δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τις εξελίξεις στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας.

«Το μήνυμα από την πλευρά της Αθήνας είναι σαφές. Κάθε φορά που θα υπάρχουν ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την εθνική μας κυριαρχία και βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα, κάθε φορά που θα υπάρχει αδόκιμη ανάμειξη τρίτων χωρών στο εσωτερικό μας, θα παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα και ταυτόχρονα στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα, ότι η Ελλάδα θέλει την αποκλιμάκωση της έντασης που σημειώνεται τις τελευταίες μέρες, διότι νομίζουμε ότι αυτό υπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «ιδιαίτερα με αυτή την κυβέρνηση, ασκεί μία πολύπλευρη εξωτερική πολιτική, πολυδιάστατη και επιθυμεί την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων, καθώς είμαστε σταθερά αντίθετοι σε μία άμετρη όξυνση αυτών των σχέσεων --είτε των ελληνορωσικών, είτε των ευρωρωσικών».

Εκτίμησε, δε, ότι «υπήρξε και μία πρώτη αντίδραση από τη ρωσική πλευρά με το σβήσιμο ενός άκομψου tweet από την πλευρά της ρωσικής πρεσβείας», ενώ υπενθύμισε ότι «πριν από ένα χρονικό διάστημα υπήρξε μία τρομακτική κλιμάκωση έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, με αφορμή την κατάρριψη ενός μαχητικού στρατιωτικού αεροσκάφους, και τώρα οι δύο χώρες βρίσκονται αρκετά κοντά διπλωματικά».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ρωσικής πλευράς απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι «η Ρωσία ήταν και από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την γειτονική με το "σκέτο Μακεδονια", γι' αυτό ιδιαίτερα όσοι διαφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών και δεν θέλουν καθόλου τη λέξη Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής χώρας θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν και κανέναν λόγο να συμπλέουν με κάποιες ρωσικές αντιδράσεις εναντίον της εθνικής κυβέρνησης και της χώρας».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για την κλιμάκωση της έντασης στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε: «Αν νομίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι σαν χώρα καλά κάναμε που αντιδράσαμε σε αδόκιμες, άστοχες παρεμβάσεις, που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τη διεθνή νομιμότητα να το πει καθαρά. Εμείς κάναμε, η χώρα έκανε, η κυβέρνηση έκανε αυτό που καταλαβαίνει κάθε Έλληνας και Ελληνίδα, κάθε δημοκράτης και πατριώτης ότι είναι το σωστό. Θα περίμενα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει μια φορά και ένα ναι σε κάτι που έκανε η κυβέρνηση. Νομίζω ότι είναι ανοιχτές οι πόρτες της κυβέρνησης, του υπουργείου Εξωτερικών, αν θέλει και περαιτέρω ενημέρωση για αυτά τα θέματα, που είναι και λεπτά και δύσκολα, να την έχει».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή στήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών, ο ευρωβουλευτής σημείωσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας χαιρετίζει και στηρίζει τη συμφωνία και πιστώνει αυτή τη θετική εξέλιξη στον Τσίπρα και τον Ζάεφ», ενώ προέβλεψε ότι «κάθε μέρα που περνάει θα ενισχύεται η στήριξη αυτής της συμφωνίας και στο εσωτερικό της χώρας, όσο η ενημέρωση, η λογική, η διορατική ανάλυση των εξελίξεων θα κερδίζει έδαφος σε βάρος μιας άμεσης συναισθηματικής αντίδρασης, που πολλές φορές στηρίζεται και σε μία ελλειπή ενημέρωση και γνώση των ιστορικών δεδομένων».

Ερωτηθείς για το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία ο κ. Παπαδημούλης τόνισε: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια, τη διεθνή πίεση, κλιμακώνουμε την πίεση στον Ερντογάν και στις τουρκικές αρχές, καθώς αποτελεί για εμάς θέμα υψηλής προτεραιότητας. Η εμπειρία για το πώς έχει αντιμετωπίσει και τον Αμερικανό πάστορα και τον Γερμανό δημοσιογράφο μας επιβάλλει αντί να κάνουμε προβλέψεις να δυναμώνουμε την προσπάθεια [...] Ο Ερντογάν υφίσταται πίεση και έχει του κόσμου τα προβλήματα, η εκτίμησή μου είναι ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να βάλει αρκετό νερό στο κρασί του απέναντι στις πιέσεις, που του ασκούνται ιδίως από την πλευρά της ΕΕ και των ΗΠΑ».