Τις προτάσεις και τα σχέδια νόμου που έχουν καταρτίσει οι Περιφερειάρχες της χώρας θα θέσει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον Υπουργό Εσωτερικών, Α. Χαρίτση, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

"Αυτά τα σχέδια νόμου που έχουμε καταρτίσει για τον άνθρωπο θα τα επαναφέρουμε, γιατί έχουμε μια διαβεβαίωση για τον "Κλεισθένη 2" που θα λύσει τα προβλήματα, όχι τα εκλογικά, όπως ο "Κλεισθένης 1" αλλά τα ανθρώπινα προβλήματα, γιατί εμείς είμαστε ανθρώπινοι, εμείς είμαστε πάνω από τη γη αλλά και κάτω από τα σύννεφα", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

"Οι Περιφερειάρχες και οι Περιφέρειες ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα, την προωθούμε. Ήδη αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 1.100.000.000 ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την έρευνα, την καινοτομία και παραγωγικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Αν μας απελευθερώσουν τις δυνάμεις, είμαστε έτοιμοι για μια παραγωγική επανάσταση στις περιφέρειές μας" τόνισε ο κ. Αγοραστός.

Ωστόσο, επισήμανε, ότι "με την κατάσταση που υπάρχει, με την υπερφορολόγηση, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, τις υψηλές προκαταβολές φόρων, την κακονομία και πολυνομία, τη διασπορά της ευθύνης για να μη βρίσκεται ποτέ, με ένα κράτος υπερσυγκεντρωτικό αλλά στην ουσία δουλοκτητικό, που εκεί που σου λέει "πήγαινε γρήγορα" σου αρθρώνει τεράστια εμπόδια, εκεί που σε τιμωρεί την άλλη ώρα σε αθωώνει, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται". Επιπλέον, σημείωσε, ότι ενώ εκχωρούνται αρμοδιότητες στις περιφέρειες, δεν τους εκχωρούνται ανθρώπινοι και χρηματικοί πόροι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ, αυτή τη στιγμή για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα, συμπιέζεται το εργατικό κόστος και την 'πληρώνει' ο εργαζόμενος. Στο πλαίσιο αυτό οι Περιφέρειες ζητούν την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας ώστε το κράτος να γίνει πιο γρήγορο, χωρίς γραφειοκρατία.

Ο κ. Αγοραστός επισήμανε, εξάλλου, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δείξει εξαιρετικά επιτεύγματα στον τομέα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάδειξή της σε ευρωπαϊκή περιφέρεια επιχειρηματικότητας.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε την ανάγκη "η κυβέρνηση να νομοθετήσει σε αυτή τη Βουλή μια σοβαρή μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης" και υπογράμμισε: "εκεί, οι άνθρωποι που την υπηρετούμε όλα αυτά τα χρόνια μπορούμε να φανούμε εξαιρετικά χρήσιμοι". "Η ΕΝΠΕ όλα αυτά τα χρόνια απέδειξε, τελικά, ότι σε συνεργασία και με τους δήμους, ξέρει όχι μόνο να κάνει τις σωστές προτάσεις προκειμένου να διορθωθεί ο τρόπος λειτουργίας της αυτοδιοίκησης ευρύτερα, αλλά και να αντιδρά όποτε η εκάστοτε κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ή δεν θέλει να αντιληφθεί ότι τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης επηρεάζουν τους πολίτες" πρόσθεσε.

Για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι είναι "η σημαντικότερη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης των τελευταίων 20 ετών, μια έκθεση ορόσημο που αποτελεί χρυσή ευκαιρία για τον επιχειρηματικό κόσμο και για την οικονομία της βορείου Ελλάδας και της Ελλάδας γενικότερα, ειδικά φέτος που τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ".