Ο Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε μία πλατιά δημοκρατική συμμαχία να προχωρήσει η Ευρώπη προς τα εμπρός και να αποφύγει την οπισθοδρόμηση και την άνοδο της άκρας δεξιάς και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, τόνισε μιλώντας στο /σ Πρακτορείο FM 104,9, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. Υπογράμμισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταλύτης ως γέφυρα σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων και ότι ο Τσίπρας είναι το πρόσωπο για το μέλλον της Ευρώπης.

 Όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης όλες οι πολιτικές ομάδες στηρίζουν τον Τσίπρα και τον Ζάεφ για την τολμηρή τους απόφαση να γεφυρώσουν διαφορές και να δώσουν λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Πλην του Όρμπαν, ο οποίος φανατικά, όπως συνηθίζει και ο Ερντογάν, αντιτίθεται σε αυτή τη συμφωνία.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Eυρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε ότι «χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαμε τη δυνατότητα να δούμε δύο διαφορετικά πρόσωπα για το μέλλον της Ευρώπης».

Ο Τσίπρς ζήτησε πλατιά δημοκρατική συμμαχία για την αποφυγή της οπισθοδρόμησης, ο Όρμπαν πρότεινε όπισθεν ολοταχώς

Για τις τοποθετήσεις Τσίπρα και Όρμπαν, ο κ. Παπαδημούλης, ανέφερε ότι το πρωί μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, και ήταν μια καλή στιγμή για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Παρουσίασε τα θετικά βήματα που έχουμε κάνει ως χώρα βγαίνοντας από τα μνημόνια, και ένα σχέδιο για μια Ευρώπη που να προχωράει προς τα εμπρός. Ζήτησε μια πλατιά δημοκρατική συμμαχία για την αποφυγή της οπισθοδρόμησης που σηματοδοτεί η άνοδος της άκρας δεξιάς και ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός.

Το απόγευμα είδαμε το άλλο πρόσωπο, το πρόσωπο του Όρμπαν. Όπισθεν ολοταχώς. Μια παρουσία που τον απομονώνει ακόμη και εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου και ανήκει.

Χθες στο ευρωκοινοβούλιο είχαμε μια πρόγευση των πολιτικών στρατοπέδων, των πολιτικών πόλων και των πολιτικών προτάσεων που θα κατατεθούν ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου 2019. Για την Ελλάδα και τον Τσίπρα ήταν μια καλή στιγμή, διότι βρήκε ευρύτερη απήχηση η πρότασή του, ο απολογισμός του. Η Ελλάδα έχει κερδίσει έδαφος αυτά τα χρόνια, και ο Τσίπρας ως ηγέτης της.

Για τον Όρμπαν ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή.  Στην ψηφοφορία που θα γίνει σε λίγες ώρες περιμένω και οι συνάδελφοί του από το ΕΛΚ να τον αποδοκιμάσουν. Αναρωτιέμαι, τί δουλειά έχει ο Όρμπαν στην ίδια πολιτική ομάδα με τον Γιούνκερ; Αυτοί που ενθουσιάστηκαν χθες με τον Όρμπαν ήταν ο Σαλβίνι, η Λεπέν, ο Φάρατζ, οι ακροδεξιοί και οι φασίστες.

Για την άνοδο της ακροδεξιάς: Όποιος δεν ακούει τις καμπάνες της Ιστορίας, είναι θεόκουφος και θεότυφλος

Για την άνοδο της ακροδεξιάς ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε με ανησυχεί πολύ η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων, γιατί είναι ισχυρή και εκφράζει τον κίνδυνο μιας μεγάλης ιστορικής οπισθοδρόμησης. Αν δεν την ανακόψουμε με ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο και με ένα σχέδιο που να κάνει την Ευρώπη πιο ελκυστική για τους πολίτες της, τότε θα κινδυνεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με διάλυση, και οι κοινωνίες μας με οπισθοδρόμηση. Όποιος δεν ακούει τις καμπάνες της Ιστορίας, όποιος ξεχνάει τα δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς που γέννησε στην ήπειρό μας, αλλά και σε όλο τον πλανήτη ο ναζισμός και ο φασισμός, είναι θεόκουφος και θεότυφλος.

 Για τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να θέσουμε σε διακινδύνευση τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε αναλάβει, και τα υγιή δημόσια οικονομικά που μας είναι απαραίτητα για την ανάκαμψη της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι οι στοιχειώδεις ελαφρύνσεις στηρίζονται στη βεβαιότητα των αριθμών. Θα πιάσουμε και θα ξεπεράσουμε το πλεόνασμα του 3,5% και το 2018 και το 2019 χωρίς το αχρείαστο και αναποτελεσματικό μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

Εκτιμώ ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, οι αριθμοί που αυτή την ώρα συζητιούνται ανάμεσα στους Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και τους εκπροσώπους της Κομισιόν και των θεσμών, θα ενισχύσουν αυτή την προοπτική.

Η ΝΔ ας αποφασίσει αν μας κατηγορεί για μονόπλευρη λιτότητα ή παροχολογία

Χθες ο Τσίπρας δέχθηκε σκληρή κριτική από τη δεξιά και την άκρα δεξιά της Ευρώπης. Κανείς δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία που παρουσίασε για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, και ουδείς κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για παροχολογία, όπως κάνουν ορισμένα πρωτοσέλιδα και η Νέα Δημοκρατία στην Αθήνα.

Επιτέλους, στην οδό Πειραιώς ο Μητσοτάκης και οι επιτελείς του ας αποφασίσουν: γιατί μας κατηγορούν; Για μέτρα σκληρής, μονόπλευρης λιτότητας, ή για παροχολογία του τύπου «Τσακαλώτο, δώσ’ τα όλα»; Αυτά τα δύο δεν συμβιβάζονται.

Ο Τσίπρας οφείλει, καθώς σε ένα χρόνο ολοκληρώνεται η πρώτη του τετραετία, να παρουσιάσει το σχέδιό του για την επόμενη τετραετία. Και το ίδιο οφείλει να κάνει ο Μητσοτάκης, που θέλει κι αυτός να γίνει πρωθυπουργός, και έχει κάθε δικαίωμα να ελπίζει. Αν δεν του αρέσουν αυτά τα μέτρα που ανακοινώνει ο πρωθυπουργός, αν θεωρεί ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει, τότε γιατί μας πιέζουν να κάνουμε μονομερείς ενέργειες στο θέμα της περικοπής των συντάξεων;

Για τα περί παροχολογίας

Αν θεωρούν ότι κάποια πράγματα, όπως φοροελαφρύνσεις, αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι παροχολογία, τότε αυτοί να βγουν να πουν ότι θα τα καταργήσουν όταν γίνουν κυβέρνηση.

Στη δημοκρατία είμαστε για να γίνεται διάλογος και να κατατίθενται προτάσεις. Θεωρώ  ανόητο το επιχείρημα ότι ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να παρουσιάζει το πλάνο του για την επόμενη τετραετία, γιατί το απαγορεύει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα ήταν παροχολογία αν ο Τσίπρας απλώς έλεγε «εγώ σας τάζω ότι όταν βγω θα κάνω αυτά». Αντιθέτως, παρουσίασε και στη Θεσσαλονίκη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα σχέδιο για μια πιο ισχυρή οικονομία της Ελλάδας με ένα δυνατότερο, αλλά στηριγμένο σε υγιή οικονομικά κοινωνικό κράτος. Και ένα σχέδιο για μια Ευρώπη που να προχωράει προς τα εμπρός. Ζήτησε την ευρύτερη δυνατή συνεργασία των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων.

Αν δείτε τον διεθνή Τύπο σήμερα, το  μήνυμα που είχε μεγάλη απήχηση θετική είναι το κοντράστ με τον Όρμπαν, τα δύο πρόσωπα της Ευρώπης. Και τα πρωτοσέλιδα που ετοιμάζει η ΝΔ σε συνεργασία με τη διαπλοκή, για το τί έγινε στο ευρωκοινοβούλιο, είναι σαν τη μύγα μέσα στο γάλα.

Επαναλαμβάνω, αισιοδοξώ ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για τους οποίους έχουμε δεσμευθεί – δηλαδή πλεόνασμα 3,5% και το 2018 και το 2019, και να τους ξεπεράσουμε. Χωρίς το αχρείαστο μέτρο των συντάξεων. Συζητώντας με τους κορυφαίους της Κομισιόν και με ένα ευρύ φάσμα του ευρωκοινοβουλίου, και έχοντας ως επιχείρημα τους αριθμούς, τις δημοσιονομικές επιδόσεις της πραγματικότητας, βρίσκω ανοικτά αυτιά. Φιλοδοξώ ότι θα τα καταφέρουμε.

Για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

Όλες οι πολιτικές ομάδες στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στηρίζουν τον Τσίπρα και τον Ζάεφ για την τολμηρή τους απόφαση να γεφυρώσουν διαφορές και να δώσουν λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Πλην του Όρμπαν, ο οποίος φανατικά, όπως συνηθίζει και ο Ερντογάν, αντιτίθεται σε αυτή τη συμφωνία.

Χθες ο Τσίπρας όταν αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα χειροκροτήθηκε από όλες τις πτέρυγες. Την επόμενη εβδομάδα, στις 19-20 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέπτεται τα Σκόπια. Θα είμαι μέλος αυτής της αντιπροσωπείας, και θα έχουμε τη δυνατότητα 10 ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, να συναντηθούμε με την ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Η Ευρώπη, και η Κομισιόν, και το Συμβούλιο, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αύριο έχει προσκληθεί να μιλήσει στην Ολομέλεια ο Ζόραν Ζάεφ, και αυτό νομίζω είναι ένας πρώτος συμβολισμός για την υποστήριξή της.

Η πρόταση αυτή να προσκληθεί ο Ζάεφ την Πέμπτη ήταν ομόφωνη πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων. Όπως επίσης ομόφωνη ήταν και η απόφαση να προσκληθεί ο Τσίπρας και να παρουσιάσει το σχέδιό του για το μέλλον της Ευρώπης, λίγες ημέρες μετά την οριστική έξοδο της Ελλάδα από τα μνημόνια. Όλα αυτά κάτι σημαίνουν.

 Προσθέστε και ότι ο Βέμπερ, ο γνωστός για τις επιθέσεις τους εναντίον της Ελλάδας, του Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ – και πρόεδρος του ΕΛΚ, Βαυαρός, συντηρητικός πολιτικός- χθες απέφυγε να μιλήσει στον κύκλο της συζήτησης με τον Τσίπρα, όρισε έναν Αντιπρόεδρό του να το κάνει. Ζήτησε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στην οποία ήμουν παρών. Εκεί σας διαβεβαιώνω ότι ήταν μελιστάλακτος με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Καμία σχέση με τον Βέμπερ που ξέρετε. Όλα αυτά κάτι σημαίνουν». 

Παπαδημούλης στο «Κόκκινο»: Ο Τσίπρας το πρόσωπο για το μέλλον της Ευρώπης

Εξάλλου σε άλλη συνέντευξή του στο Κόκκινο ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι στο Στρασβούργο ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινους, ακόμη και ευρωβουλευτές από τους Φιλελεύθερους και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μιλώντας για το πώς πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη, λίγες ώρες πριν τον Όρμπαν και το «όπισθεν ολοταχώς» που χαιρετίζουν μόνο ακροδεξιοί και φασίστες, είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας «Στο Κόκκινο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει καταλυτικό, πρωταγωνιστικό ρόλο ως γέφυρα των συγκλίσεων για ένα κοινό βηματισμό μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, όπως τόνισε.