Αμοιβαία βούληση για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Κορέας διαβλέπει η ελληνική πλευρά μετά τις συναντήσεις του ΥΠΕ Νίκου Κοτζιά με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους.

Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Δημοκρατία της Κορέας, ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, έπειτα από γόνιμες ανταλλαγές απόψεων επί σειράς ζητημάτων διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Κατά τις συνομιλίες του Νίκου Κοτζιά με Κορεάτες αξιωματούχους, επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία βούληση για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και συμφωνήθηκε η δρομολόγηση συγκεκριμένων βημάτων προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Ν. Κοτζιάς είχε εκτενή συνάντηση με την Κορεάτισσα ομόλογό του Κανγκ Κιούνγκ-γουά εστιάζοντας στην εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων, καθώς και της συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, της κυβερνοασφάλειας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τομέας στον οποίο η Ν. Κορέα διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Περαιτέρω, συμφωνήθηκε η η πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, τόσο σε επίπεδο υπουργών, υφυπουργών όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ πολιτικών διευθυντών και επιμέρους διευθύνσεων, για την διαμόρφωση κοινών αντιλήψεων επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ως προς τις περιφερειακές εξελίξεις, η Κορεάτισσα υπουργός Εξωτερικών εστίασε στην κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, υπό το πρίσμα και της τελευταίας πρόκλησης από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ με την νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου. Ειδικότερα, ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησής της έναντι της Βορείου Κορέας και τις πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση του διαλόγου, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή της στον στόχο της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, καθώς και στην ανάγκη διατήρησης διαύλων επικοινωνίας προς αποφυγή ανεπιθύμητης κλιμάκωσης της έντασης. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την εκτίμηση του λαού και της κυβέρνησής της για τη στήριξη της Ελλάδος το θέμα αυτό.

Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη σταθερή πολιτική της χώρας μας να καταδικάζει ανάλογες προκλητικές ενέργειες που παραβιάζουν την διεθνή νομιμότητα, και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στη Νότιο Κορέα και τον λαό της. Περαιτέρω, ανέπτυξε ορισμένες σκέψεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της διαμορφούμενης κατάστασης τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και από τις πλευρές εκείνες που προμηθεύουν υλικά και τεχνογνωσία στην Βόρεια Κορέα, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη του βαλλιστικού και πυρηνικού της προγράμματος. Ακόμα, πρότεινε την εξέταση της ενδεχόμενης από κοινού διοργάνωσης, μεταξύ της Σεούλ και της ΕΕ, διεθνούς διάσκεψης αφιερωμένης στην κατάσταση στην κορεταική χερσόνησο. Οι εργασίες ανάλογης διάσκεψης θα μπορούσαν να εστιάσουν αφενός στην ανθρωπιστική και αφετέρου στην πολιτική πτυχή.

Τέθηκε, επίσης, το θέμα της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ -ΝΑΤΟ και Νοτίου Κορέας, σχετικά με την οποία ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε την ετοιμότητα της Αθήνας να συνδράμει προς την κατεύθυνση της περαιτέρω σύσφιξής της. Μια πιθανή συνάντηση της Κανγκ Κιούνγκ-γουά στις Βρυξέλλες με τους ΥΠΕΞ της ΕΕ προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος θα μπορούσε ενδεχομένως να σημάνει το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακολούθως σε θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, αναλύοντας τις πολλαπλές πρωτοβουλίες της χώρας για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας. Βασικό όχημα σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε ο Ν.Κοτζιάς, είναι η προώθηση σχημάτων συνεργασίας στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συνθηκών καλής γειτονίας. Προέβη επίσης σε εκτενή ενημέρωση σχετικά με ζητήματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στο προσφυγικό -σχετικά με το οποίο εξέφρασε την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς για την οικονομική υποστήριξη που προσφέρει η Σεούλ- και στο Κυπριακό.

Καταλήγοντας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τον μεταξύ τους διάλογο, προωθώντας την συνεργασία στους τομείς της παιδείας, της εκπαίδευσης, της επιστημονικής έρευνας και αναζητώντας παράλληλα τρόπους για περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων προς την Ελλάδα και την αύξηση ελληνικών εξαγωγών στην Κορέα, με έμφαση στα αγροδιατροφικά προϊόντα και τον τομέα της ναυπηγικής. Τέλος, ο Ν. Κοτζιάς προσκάλεσε την ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας ΥΠΕΞ έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας Λι Νακ-γιόν ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση του για την φιλοξενία που του επιφύλαξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, εκφράζοντας ευχαριστίες για τη στήριξη της Ελλάδας στην διοργάνωση των επικείμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη Πιόνγκτσανγκ. Ο Κορεάτης πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εκφράζοντας και από πλευράς του την βούληση για ενισχυμένη συνεργασία και αυξημένες ανταλλαγές, τόσο εμπορικές όσο και πολιτιστικές και τουριστικές. Επιπλέον των όσων είχαν τεθεί από την υπουργό Εξωτερικών, ο Κορεάτης πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αύξησης των Κορεατών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα καθώς και την ανάπτυξη προγραμμάτων για επαφές και συνέργειες μεταξύ της νεολαίας των δύο χωρών.

Τέλος ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε επίσης με τον μητροπολίτη Κορέας κ.κ. Αμβρόσιο, ο οποίος τον ενημέρωσε για την δράση και την προσφορά της ορθόδοξης εκκλησίας στην χώρα. Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών ολοκληρώθηκε με σύντομη περιήγηση στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Νότιο από τη Βόρειο Κορέα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ