''Δεν είμαστε μάγοι. Εάν οι ροές αυξηθούν θα υπάρξει πρόβλημα'', δηλώνει ο υπουργός μετανάστευσης Ιωάννης Μουζάλας στη συνέντευξή του προς τη σουηδική Dagens Nyheter.

'Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σήμερα δημοσιεύθηκε στην Dagens Nyheter,  τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Σουηδίας [φιλελεύθερη, με 280.000 φύλλα σε πωλήσεις],  η συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στη δημοσιογράφο Marianne Björklund, υπό τον τίτλο «Εάν η προσφυγική ροή αυξηθεί θα υπάρξει πρόβλημα» και με υπέρτιτλο «Προσφυγική κρίση: Ο Υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας είναι ανήσυχος».

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα:

Οι εικόνες με τις σκεπασμένες από το χιόνι σκηνές και τους εξαγριωμένους πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο, τον περασμένο χειμώνα. Τρεις άνθρωποι πέθαναν στους υπερπλήρεις καταυλισμούς και η κριτική που ασκήθηκε ήταν μαζική. Τώρα αναμένεται νέος χειμώνας και οι μεταναστευτικές ροές άρχισαν πάλι να αυξάνονται. Δώδεκα ανθρωπιστικές οργανώσεις την Παρασκευή κάλεσαν την Ελλάδα να μεταφέρει πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα καταστροφή.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας, Ιωάννης Μουζάλας, είναι ανήσυχος αλλά τονίζει ξανά και ξανά, ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να βελτιώσουν την κατάσταση στους καταυλισμούς.

''Είναι εύκολο να κατηγορούν την Ελλάδα για τούτο και εκείνο. Γνωρίζω ότι η εφημερίδα σας είχε δημοσιεύσει ένα μεγάλο ρεπορτάζ που περιγράφει την κατάσταση στα νησιά και καθιστά ένοχη την Ελλάδα. Έχετε δίκιο, η κατάσταση δεν είναι καλή, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι προσπαθούμε συνεχώς να την βελτιώσουμε. Αυτό που θέλω να σας πω είναι: μην κάνετε απλοϊκούς αφορισμούς. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά προκειμένου να βελτιώσουμε τις συνθήκες.''

H E.E και η Ελλάδα αιφνιδιάστηκαν από τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές το 2015.Σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι κατέφτασαν στις ελληνικές ακτές μέσα σε υπερφορτωμένες πλαστικές βάρκες. Πολλοί πέθαναν. Έκτοτε η Ε.Ε με την Τουρκία υπέγραψαν μια συμφωνία με την οποία η Τουρκία, έναντι αμοιβής, ανέλαβε να βελτιώσει τους ελέγχους στα σύνορα ώστε λιγότεροι να φυγαδεύονται παράνομα προς την Ευρώπη. Αρχικά ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε δραστικά. Τώρα όμως άρχισε και πάλι να αυξάνεται. Σύμφωνα με τον Ιωάννη Μουζάλα ο αριθμός των αφίξεων στην Ελλάδα διπλασιάστηκε από τον Αύγουστο.

Η Ελλάδα βάζει τώρα τα δυνατά της προκειμένου να ανταπεξέλθει στο χειμώνα, δηλώνει.

''Ήμασταν καλά προετοιμασμένοι για τον αριθμό των ανθρώπων που είχαμε πριν από 2 μήνες. Τώρα έχουν έλθει πολύ περισσότεροι και αυτό περιπλέκει την κατάσταση. Ενδεχομένως θα τα καταφέρουμε, εάν όμως έχουμε ακόμη έναν διπλασιασμό των αφίξεων θα είναι πρόβλημα. Δεν είμαστε μάγοι.''

Επί του παρόντος, 60.000 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Μετά τη συμφωνία με την Τουρκία και το κλείσιμο των συνόρων της Ε.Ε, δεν μπορούν να πάνε πουθενά. Στους πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά δεν επιτρέπεται να πάνε στην ηπειρωτική χώρα και δεν έχει λειτουργήσει ένας από τους στόχους της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας, να στέλνονται πίσω στην Τουρκία οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα. Παρά ταύτα ο Ιωάννης Μουζάλας θεωρεί ότι η συμφωνία με την Τουρκία έχει πετύχει.

''Λειτουργεί. Έστω κι αν βλέπουμε μια αύξηση του αριθμού των τωρινών αφίξεων, είναι παρόλα αυτά λιγότεροι κατά 97% σε σύγκριση με το 2015, όταν είχαμε 8 έως 10.000 αφίξεις σε ημερήσια βάση. Το πρόβλημα είναι ότι δημιουργήθηκε συμφόρηση (bottle neck) στα νησιά. Πρέπει να εφαρμόζουμε διεθνείς κανονισμούς αναφορικά με τη διαδικασία ασύλου. Παίρνει χρόνο και έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέφονται λίγοι πίσω στην Τουρκία.''

Ο υπουργός διαπιστώνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες οι πρόσφυγες μπορούν να πάνε με σκάφη, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

''Η Σουηδία μπορεί να πει «τώρα έχουμε υποδεχθεί 160.000 πρόσφυγες και δεν αντέχουμε να δεχθούμε άλλους». Μπορεί να το εφαρμόσει. Για μας είναι αδύνατο, έχουμε τη θάλασσα. Κάνω έκκληση να μη στήνεται η Ελλάδα σε δημόσια εκτέλεση. Μπορείτε να μας επικρίνετε, αλλά σας παρακαλώ μη μας πολεμάτε, μη μας κατηγορείτε, καταβάλουμε πολύ σκληρές προσπάθειες.''

Η προσφυγική πολιτική αποτελεί ευαίσθητο θέμα στην Ε.Ε. Ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, έχουν αρνηθεί να δεχθούν πρόσφυγες, παρά την απόφαση που πήρε η Ε.Ε το 2015, να κατανεμηθούν στα κράτη-μέλη 160.000 αιτούντες άσυλο. Προσφάτως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί να δεχθεί πρόσφυγες. Ο Ιωάννης Μουζάλας επικρίνει το γεγονός ότι τίποτα δεν συνέβη, μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

''Εάν η Ελλάδα αρνηθεί να εφαρμόσει ένα νόμο μας τιμωρούν. Είναι κάτι καινούριο ότι δεν τιμωρείται μια ομάδα χωρών, που δεν εφαρμόζουν τους κανόνες της Ε.Ε και του δικαστηρίου της.''

Ο ίδιος επιζητεί μια νέα προσφυγική πολιτική που θα δημιουργήσει νόμιμες προσφυγικές διαδρομές διατηρώντας επιτόπιο προσωπικό της Ε.Ε σε καταυλισμούς εκτός Ευρώπης και θα κατανέμει ανθρώπους στις ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με καθορισμένη ποσόστωση. Είναι δύσκολο εγχείρημα να συμφωνήσουν σε αυτό όλες οι χώρες της Ε.Ε, παραδέχεται.

''Όμως αν δεν κάνουμε κάτι, θα πέσει στην Ιταλία και την Ελλάδα το βάρος της διαχείρισης όλων των προσφύγων. Είναι αδύνατο να αναλάβουν κάποιες μεμονωμένες χώρες τις ευθύνες μιας ολόκληρης ηπείρου.''