«Μαχαίρι» σε μια σειρά επιδόματα πρώτης προτεραιότητας για τους πλέον αδύναμους και φτωχούς προβλέπει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας στην Πρόνοια.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη επαναφέρουν το σχέδιο του ΔΝΤ για περιστολή πόρων και δαπανών που κατάφερε να αποτρέψει η κυβέρνηση την τελευταία τριετία.

Ειδικότερα για την τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σύμφωνα με την οποία «όσοι ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας - και  δυστυχώς είναι πολλοί- θα κερδίσουν από την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στο οποίο θα ενσωματώνονται όλα τα βασικά επιδόματα», κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν: 

«Είναι ολοφάνερο ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κόψει τα επιδόματα που παίρνουν χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά μιλώντας στο www.bigbusiness.gr. το σχέδιο του ΔΝΤ που αντιγράφει ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε ψαλίδι σε παροχές, όπως συντάξεις, επιδόματα ανεργίας του ΟΕΑΔ,  γάμου, μητρότητας, κηδείας, δαπάνες για τη λειτουργία των δημόσιων ιδρυμάτων και των κατασκηνώσεων για το παιδί, τους ΑμεΑ και τους ηλικιωμένους, οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα αναπηρίας, επιδοτήσεις για τη φοιτητική στέγη και τη μεταφορά μαθητών και πολυτέκνων.

Επίσης στις αναφορές του αρχηγού της ΝΔ στο θέμα των Βρεφονηπιακών Σταθμών, οι ίδιες πηγές τονίζουν:

«Ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί ότι οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί διαθέτουν σήμερα συνολικά 60.000 θέσεις εκ των οποίων οι 40.000 θέσεις καλύπτονται με voucher από το Πρόγραμμα και οι υπόλοιπες 20.000 από γονείς. Συνεπώς δεν υπάρχουν κενές θέσεις.

Επιπλέον ισχυρίζεται ότι θα λύσει το πρόβλημα με τους βρεφονηπιακούς επιδοτώντας με 1.980 ευρώ το χρόνο οικογένειες για να βρουν θέσεις (που δεν υπάρχουν) σε ιδιωτικούς σταθμούς. Αγνοεί, προφανώς επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ότι τα Voucher που δίνονται σήμερα, αντιστοιχούν σε ποσά από 2.350 ευρώ έως 2.900 ευρώ το χρόνο. Είναι απορίας άξιον πως το σχέδιο που θα εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας λιγότερα λεφτά από όσα δίνονται σήμερα, θα καλύψει περισσότερες θέσεις. Ας του υπενθυμίσουμε ότι το 2014, όταν ο ίδιος ήταν στην κυβέρνηση, δόθηκαν 79.157 voucher (50% λιγότερα από όσα δίνονται σήμερα) και έμεινα εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, 18.771 παιδιά».