Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή για όλους, για την Ελλάδα, τα Σκόπια και την Ευρώπη, επισήμανε ο Γερμανός πρέσβης, Γενς Πλέτνερ, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την 28η επέτειο της γερμανικής ενοποίησης, η οποία έχει καθιερωθεί και ως εθνική εορτή της χώρας του.

Ο κ. Πλέτνερ σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια παραμένουν σταθερές στην εν λόγω συμφωνία και προσπαθούν να την εφαρμόσουν.

Ο κ. Πλέτνερ επισημαίνει ότι όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις - και σε αυτές συγκαταλέγονται βέβαια οι κυβερνήσεις της Αθήνας και του Βερολίνου - πρέπει να εργαστούν από κοινού πιο εντατικά ώστε η Ευρώπη να γίνει πιο ισχυρή, ενώ χαρακτήρισε την επικείμενη επίσκεψη στη χώρα μας του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαιερ, «μήνυμα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας» και «μήνυμα υπέρ της Ευρώπης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Γενς Πλέτνερ

Εορτάζετε την 28η επέτειο της γερμανικής ενοποίησης, η Ευρώπη όμως κλονίζεται. Πώς βλέπετε το μέλλον της;

Καταρχάς, θα ήθελα να τονίσω ότι το μέλλον της Γερμανίας βρίσκεται μέσα στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου το μέλλον της Ευρώπης είναι αποφασιστικής σημασίας. Βρισκόμαστε μπροστά από σημαντικές προκλήσεις. Η Ευρώπη πιέζεται τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό. Γι' αυτό όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις - και σε αυτές συγκαταλέγονται βέβαια οι κυβερνήσεις της Αθήνας και του Βερολίνου - όλες αυτές οι δυνάμεις πρέπει να εργαστούν από κοινού πιο εντατικά, ώστε να γίνει πιο ισχυρή και οι πολίτες της, οι πολίτες στις χώρες μας, να κατανοήσουν ότι είναι πραγματικά κάτι καλό γι' αυτούς. Τότε θα ξαναμεγαλώσει και η επιδοκιμασία τους για την Ευρώπη.

Πώς εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση την κατάσταση στην περιοχή μας μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ;

Θα πρέπει να αναλύσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επακριβώς. Η συμμετοχή των πολιτών ήταν μικρότερη από την ευκταία, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό. Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει το γεγονός ότι και οι δύο κυβερνήσεις, στην Αθήνα και τα Σκόπια, παραμένουν σταθερές στη Συμφωνία των Πρεσπών και προσπαθούν να την εφαρμόσουν. Αυτή δεν αποτελεί κατά τη γνώμη μου απλώς μια υπεύθυνη στάση, αλλά είναι και η ορθή, διότι η συμφωνία αυτή είναι καλή για όλους, για την Ελλάδα και τα Σκόπια, αλλά και για την Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαιερ, έρχεται προσεχώς στην Αθήνα. Τι μήνυμα φέρνει στους Έλληνες;

Είναι η δεύτερη επίσκεψη του Πρόεδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Αυτό αποδεικνύει τη βαθιά προσωπική του σχέση με την Ελλάδα. Η επίσκεψή του είναι ένα μήνυμα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Είναι, επίσης, ένα μήνυμα υπέρ της Ευρώπης. Πρόκειται για μια επίσημη επίσκεψη αυτή τη φορά, κάτι το οποίο δεν γίνεται συχνά και μπορώ να σας αποκαλύψω ότι τόσο ο ίδιος ο κ. Στάινμαιερ όσο και η σύζυγός του η Eλκε Μπίντενμπέντερ χαίρονται ήδη πάρα πολύ για την επίσκεψή τους στη Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ