Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως ουδέποτε υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τις αμερικανικές αρχές για ανάμειξη της Ρωσίας στην συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Σε σημερινό της δημοσίευμα η αμερικανική εφημερίδα New York Times ισχυρίζεται πως οι υπηρεσίες των ΗΠΑ φέρονται να έχουν στην κατοχή τους και υποκλαπείσες συνομιλίες, του περασμένου Ιουνίου, που αποδεικνύουν ρωσική ανάμιξη στην ΠΓΔΜ σε μια προσπάθεια υπονόμευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για προσπάθειες του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, τον οποίο το δημοσίευμα χαρακτηρίζει άνθρωπο του Κρεμλίνου στην Ελλάδα, να επηρεάσει εκ μέρους της Ρωσίας την έκβαση των συνομιλιών ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Κατά την εφημερίδα οι αμερικανικές αρχές παρέδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες του Σαββίδη με ρώσους αξιωματούχους που αποδείκνυαν τον ρόλο και την ανάμειξη του, με αποτέλεσμα το γνωστό γεγονός της απέλασης των Ρώσων διπλωματών.

Το Μαξίμου έσπευσε να σχολιάσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα. «Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.