Τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ενώ ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα, μετά από εννέα σχεδόν χρόνια σκληρής λιτότητας. Για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών μίλησε ο Γερμανός πρόεδρος.

 Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ θα αποτελέσει την αφορμή για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο διάλογο που είχε με τον κ. Σταινμάιερ, ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφήσουν πίσω τα 8 χρόνια των Μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα, που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας.

Ταυτόχρονα είπε ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε» και να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να περιορίσουν τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.

Συμφωνία των Πρεσπών: Θαρραλέο βήμα

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου, ένα θαρραλέο βήμα που νομίζω ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ’ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ.

Σταϊνμάιερ: Θαρραλέα προσπάθεια στη Συμφωνίαν των Πρεσπών

«Θυμάμαι την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε, και τις συζητήσεις που είχαμε κάνει τότε, υπό διαφορετική ιδιότητα, οι οποίες ποτές δεν ήταν εύκολες γιατί το ζητούμενο τότε ήταν- και παλέψαμε γι αυτό- να ανακτήσουμε την ευρωπαϊκή σταθερότητα και από πλευράς σας παλέψατε για να ανακτήσει η Ελλάδα την οικονομική σταθερότητα και πρέπει να πω ότι το πετύχαμε», δήλωσε από την πλευρά του Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Σταϊνμάιερ υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι γνωρίζει καλά «ποιος είναι ο δύσκολος και επώδυνος δρόμος τον οποίο ακολουθήσατε με τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες εσείς πραγματοποιήσατε και δρομολογήσατε» όπως είπε και συνέχισε λέγοντας «ξέρω επίσης πολύ καλά, γνωρίζω, πόσο δύσκολο ήταν γι εσάς προσωπικά για την πολιτική ευθύνη την οποία είχατε αναλάβει στην Ελλάδα και πόσο δύσκολο ήταν και για τους ανθρώπους. Αλλά όχι μόνο να εκφράσω τον σεβασμό απέναντι σε εσάς αλλά και απέναντι στους ανθρώπους και για το τίμημα το οποίο πλήρωσαν στο πλαίσιο αυτό των μεταρρυθμίσεων».

Στην συνέχεια ο Γερμανός πρόεδρος απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό είπε: «Ακριβώς επειδή είχαμε συζητήσει όλα αυτά τα ζητήματα κατά το παρελθόν βρίσκομαι εδώ γιατί επιθυμώ να εκφράσω την αναγνώριση μου αλλά και το σεβασμό απέναντι σας γιατί εσείς, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες πήρατε το τιμόνι, οδηγήσατε τη χώρα επαναφέροντας την σε σωστή τροχιά ώστε να καταλήξετε εδώ και να αφήσετε πίσω σας τα μνημόνια. Αλλά όχι μόνο να εκφράσω το σεβασμό απέναντι σε σας κ. πρωθυπουργέ αλλά και απέναντι σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό γιατί, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει, είμαι της άποψης, ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν πάντα υπέρ της Ευρώπης. Ήταν πάντα φιλοευρωπαϊκή».

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών ο Γερμανός Πρόεδρος σημείωσε ότι «ήρθα εδώ για να εκφράσω και το σεβασμό μου για την ιδιαίτερα θαρραλέα προσπάθεια την οποία καταβάλατε να υπάρξει συνεννόηση με την ΠΓΔΜ το οποίο δεν ήταν μόνο μία εξαιρετικά θαρραλέα κίνηση από την πλευρά σας και λυπάμαι ακόμη περισσότερο γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν έχει δοθεί μία τελική λύση. Η μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που πήγαν να ψηφίσουν ήταν φυσικά υπέρ της συμφωνίας αυτής και τη στήριξαν ωστόσο δεν ήταν αρκετή αυτή η πλειοψηφία. Ελπίζω, λοιπόν, ότι οι μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί να μην ήταν μάταιες».

Τέλος, αναφερόμενος στον μέλλον της Ευρώπης, ο Γερμανός Πρόεδρος είπε: «Συμφωνώ με τις ανησυχίες τις οποίες εκφράσατε, με τον τρόπο με τον οποίο περιγράψατε την Ευρώπη σήμερα. Εγώ θα είμαι στο πλευρό σας και νομίζω ότι από κοινού θα πρέπει να κάνουμε εδώ κάποια βήματα. Καταλαβαίνω τη δική σας ανησυχία και θα είναι μεγάλη η αναγκαιότητα να κάνουμε βήματα ούτως σώστε να πείσουμε τους ανθρώπους και τους λαούς ότι υπάρχει δυνατότητα να βγουν από την κρίση υπάρχουν βήματα τα οποία μπορούν να κάνουν και τα οποία θα τα κάνουμε μαζί. Η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μας δεν θα έπρεπε επ ουδενί να είναι η επιβεβαίωση των λαϊκιστικών και των ακραίων φωνών. Και ασφαλώς θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για την εκπόνηση μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες συζήτησα επί μακρόν με πρωθυπουργούς και υψηλόβαθμα στελέχη κυβερνήσεων διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών και ανατολικών ευρωπαϊκών χωρών και είμαστε της άποψης ότι δεν μπορούν αυτά να γίνουν χωρίς την αναγνώριση της αλληλεγγύης η οποία είναι αναγκαία. Είμαστε στο πλευρό σας και είμαστε νομίζω ίδιας άποψης όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Υπήρξε μία δύσκολη περίοδος οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής και μέτρων που ελήφθησαν και δικαίως θεωρώ ότι αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή. Δηλαδή, βρισκόμαστε στο σημείο όπου θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο των ελληνογερμανικών σχέσεων. Αναφερθήκατε στο παρελθόν και για αυτό πρέπει να σας πω ότι ξεκίνησα την επίσημη επίσκεψή μου σήμερα το πρωί με πρώτο σταθμό μου, σεβόμενος τη μνήμη των πεσόντων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι. Ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στο οποίο έγιναν φρικαλέα εγκλήματα. Αυτό που κάνουμε είναι να τιμήσουμε αυτούς τους νεκρούς αλλά και κυρίως και πάνω από όλα να ζητήσουμε συγνώμη».

 Διαβάστε σχετικά: