Χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, είχε σήμερα η απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες επανάληψης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Όπως και στο πρώτο ταξίδι της, έτσι και τώρα, η κ. Λουτ δεν έκανε δηλώσεις. Οι συναντήσεις συνέπεσαν μια μέρα μετά τη συζήτηση της έκθεσης του γ.γ. για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι η κ. Λουτ μετέφερε τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ «τα μέρη, το συντομότερο δυνατόν, να καθορίσουν και συμφωνήσουν τους όρους αναφοράς για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στο εγγύς μέλλον».

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε τη θέση του γενικού γραμματέα ότι προ της επανέναρξης των συνομιλιών απαιτείται καλή προετοιμασία. Επίσης, είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε στην κ. Λουτ τη θέση του για το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια λειτουργική λύση μέσα από την αποκέντρωση εξουσιών, χωρίς, ωστόσο να αλλοιώνεται η δεδομένη βάση της επιδιωκόμενης λύσης.

Σε ερώτηση εάν η κ. Λουτ αναφέρθηκε σε ενδιάμεση ή στρατηγική συμφωνία, ο εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά. Ο κ. Προδρόμου επισήμανε πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τη συνάντηση με την κ. Λουτ, προσθέτοντας ότι θα διατυπώσει τις θέσεις και απόψεις του και δημοσίως.