Στο Βερολίνο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) της Γερμανίας. Το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από το τέλος του A’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επαφές με Σολτς, Μακρόν, Κόστα.

Στο «Καμπ Διαλόγου» της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Πορτογαλίας

Ως αφετηρία για την ανανέωση του κόμματος, ενόψει τόσο των ευρωεκλογών, όσο και της αναθεώρησης της συμμετοχής του στην κυβέρνηση συνασπισμού το φθινόπωρο του 2019, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) διοργανώνει το Σάββατο και την Κυριακή στο Βερολίνο το «Καμπ Διαλόγου» (Debattencamp), με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 ομιλητών –ανάμεσά τους πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές, συνδικαλιστές και καλλιτέχνες. 

Η διημερίδα έχει δομηθεί ως μια ανοιχτή έκθεση, με εργαστήρια, συζητήσεις, παρουσιάσεις και κυρίως ζωντανό διάλογο, προκειμένου να εξεταστούν οι περίπου 200 προτάσεις που έχουν υποβληθεί το τελευταίο διάστημα στο κόμμα, με γνώμονα την κατάρτιση στις αρχές του νέου έτους, ενός «εγγράφου θέσεων», το οποίο θα αποτελέσει την βάση για την περαιτέρω πορεία του κόμματος. 

Μεταξύ των θεματικών που έχουν ανακοινωθεί είναι η θέση της Γερμανίας στον κόσμο, η άνοδος του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς, η κοινωνική αλληλεγγύη, η κλιματική αλλαγή, η ανατολική «γειτονιά» της Ευρώπης, το κοινωνικό κράτος και ο ρόλος της Αριστεράς στην Ευρώπη. 

Συμμετοχή Τσίπρα και Κόστα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει σε συζήτηση με την αρχηγό του SPD Αντρέα Νάλες και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, με θέμα τις επικείμενες ευρωεκλογές, το όραμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς απέναντι στην ενίσχυση του εθνικισμού και του λαϊκισμού και τα μέσα και τις στρατηγικές των μεγάλων προοδευτικών κομμάτων της Ευρώπης.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Σήμερα, Παρασκευή, στις 19.30, θα έχει συνάντηση με τη συμπρόεδρο του Die Linke, Κάτια Κίπινγκ.

Αύριο, Σάββατο, από τις 11 το πρωί ξεκινά το πυκνό πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, πρώτα με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα.

Μία ώρα μετά θα έχει τετ-α-τετ με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Στις 13:30 θα δει την πρόεδρο του SPD, Αντρέα Νάλες και στις 15:00, θα εκφωνήσει ομιλία στο Συνέδριο του SPD.

Το απόγευμα, στις 17:30, θα βρίσκεται στο Παρίσι και στις 20:00 θα παρατεθεί δείπνο από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Την Κυριακή, το πρωί, ο Αλ. Τσίπρας θα συμμετάσχει, στην τελετή εκατονταετηρίδας από την ανακωχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (11:00), ενώ δύο ώρες μετά θα παρατεθεί επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Τέλος, στις 15:00 θα παραστεί σε τελετή εγκαινίων του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη, στις 15:30 θα είναι στη συνεδρίαση της Ολομέλειας και στις 17:45 ο πρωθυπουργός θα έχει ομιλία στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη.