Την ανάγκη ενός νέου «κοινωνικού και οικονομικού» παραδείγματος κατά της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, κατά την παρέμβασή του στο πάνελ με θέμα «ένα νέο αλληλέγγυο οικονομικό μοντέλο για την επένδυση στην εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα» στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ Αριστερών, Οικολογικών και Προοδευτικών δυνάμεων στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

«Για να αναβιώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, οι προοδευτικές δυνάμεις χρειάζονται ένα φιλόδοξο όραμα. Χρειαζόμαστε πρακτικές προτάσεις που θα καλύπτουν τα σημεία στα οποία απέτυχε η νεοφιλελεύθερη ατζέντα», επισήμανε ο Δ. Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι σε αυτό «χωράει η λιτότητα».

«Θέλουμε την ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και αυτό σημαίνει ότι μεταφράζεται σε παραγωγικότητα όχι μόνο σε αριθμούς που τα κράτη μέλη πρέπει να παραδώσουν στις συναντήσεις του Eurogroup για να συμμορφωθούν με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε τέσσερις προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις: τη σύνδεση της παραγωγικότητας με την αύξηση των μισθών, την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους, την αξιοποίηση και την προστασία της δημόσιας περιουσίας και την διαμόρφωση ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου κατά της φοροαποφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

«Εμείς, οι προοδευτικοί χρειαζόμαστε το σενάριο που λείπει, το έκτο, από τα πέντε που πρότεινε η Επιτροπή και γι΄αυτό εργαζόμαστε στην «Προοδευτική Συμμαχία», ανέφερε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια «νέα εποχή» για τα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα. «Στο δρόμο προς τις ευρωπαϊκές εκλογές πρέπει να εντατικοποιήσουμε την εργασία μας και να αντιμετωπίσουμε το νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά με μια κοινωνική ατζέντα», κατέληξε ο Δ. Παπαδημούλης.